Annons

Mest polisfrågor vid trygghetsmöte

Fortkörare, bostadsbrist nedskräpning, samt stök på bussar och vid byns affär. Hanskogsborna efterlyste främst mer polisnärvaro i byn.
Hanaskog • Publicerad 4 maj 2016
Integrations- och frivilligarbetet är viktigt. Det var en av frågorna som diskuterades under mötet i Hanaskog. Foto: Bosse Nilsson
Integrations- och frivilligarbetet är viktigt. Det var en av frågorna som diskuterades under mötet i Hanaskog. Foto: Bosse Nilsson

Även om det inte var så många som dök upp till trygghetsmötet i Hörsalen så passade de som var på plats på att ventilera och föra fram sina åsikter.

– Jag tycker att det blev en bra diskussion, säger Patric Åberg (M) som är en av initiativtagarna till trygghetsturnén.

Annons

Det som dock saknades på träffen var de yngre generationerna. Inte särskilt många föräldrar med skolbarn var på plats. De flesta var 50 plus.

– Trygghet måste skapas både utifrån och inifrån, och det arbetet startar i kväll, sade Ann Jönsson, som är en känd profil i Östra Göinge och som var moderater för mötet.

Hon uppmanade deltagarna att cirkulera runt bland de grupper som representerade olika verksamheter. Bland annat skola, Göingehem, integration och frivilligverksamhet, polis och räddningstjänst, kyrkan och muslimska föreningen, Bergkvarabuss, fältassistent, skola och fritidssektorn.

Diskussionerna kring borden skulle utmynna i frågeställningar, synpunkter och idéer.

– Det har blivit lugnare med buskörningarna kring kiosken, konstaterade en av besökarna.

Men fortfarande körs det friskt genom byn. Mötesdeltagarna var rörande överens om att polisen måste vara mer aktiv i byn.

– Många små nyanlända barn är ute och cyklar och förstår inte faran med trafiken, påpekade en annan.

I det stora hela verkade Hanaskogsborna trygga men irriterade över buskörningen och bostadsbristen i byn.

Göingehem fick ta emot önskemål om fler lägenheter än de sex som nu ska byggas, så att äldre kan bo kvar.

Även skolan och dess integreringsarbete intresserade. Många av besökarna ville höra med rektorn hur det fungerade med många nyanlända på skolan.

Annons

Catharina Rooth delade gärna med sig av de positiva erfarenheterna.

Bergkvara buss kunde också berätta att det känns lugnare på bussarna. Det är nattbussen på fredag och lördag som kan vara lite stökig. Några vakter planeras inte, däremot åker nattvandrarna gratis.

Integrering av nyanlända och frivilligarbete var inte den punkt som drog till sig störst intresse. Kanske för att det redan görs ett stort frivilligarbete i byn.

– Det är viktigt för att de nyanlända ska känna inkludering, konstaterade en av representanterna.

En rad punkter berördes, som bättre samverkan mellan föreningsliv och kommun för att öka möjligheten att skapa aktiviteter tillsammans.

En tidig och aktiv dialog redan i asylboendet, hur man förhåller sig till människor som bor på orten, bättre stöttning av frivilligarbetet och ett intensifierat jobb med värderingsfrågor och hur man ska förhålla sig till det svenska samhället var bitar som kom på tal.

En idé var att ordna en festival med sång, dans och musik, typ matmässan.

Ann Jönsson knöt i hop mötet med tänkvärda ord kring trygghet och otrygghet, rädsla och tappad energi.
Ann Jönsson knöt i hop mötet med tänkvärda ord kring trygghet och otrygghet, rädsla och tappad energi.
Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons