Annons

Misstänkt förorenat vatten i Broby – koka vattnet innan det används

Det kan finnas förorenat vatten på flera platser i Broby. Vattnet måste kokas om man ska ha det till mat eller dryck.
Broby • Publicerad 26 februari 2024
Vattnet måste kokas innan man kan dricka det.
Vattnet måste kokas innan man kan dricka det.Foto: Christine Olsson / TT

Det är det kommunala VA-bolaget SBVT (Skåne Blekinge Vattentjänst AB) som går ut med informationen och det handlar om misstänkt förorenat vatten på adresser i centrala Broby. Föroreningen ska ha uppstått i samband med en vattenläcka.

De som behöver vara försiktiga med vattenanvändning är boende i Broby på adresserna:

Annons

Storgatan 37, 39, 43, 44, 45, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58 samt Sanatorievägen 2, 3, 7, 8, 9, 10, 12, 14 och Villa Oskar 1237A.

Vattnet ska inte användas till mat och dryck utan att först ha kokats. Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt.

Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Redan i fredags kväll skrev SBVT följande på sin hemsida: ”SBVT arbetar med att undersöka om förorening skett. Spolning av ledningen pågår och prover kommer att tas för att undersöka vattnet vidare”.

Där informerades det om att sms kommer skickas ut så fort bolaget fått reda på svaret från proverna.

Det finns möjlighet att hämta dricksvatten bolagets vattenkiosk vid Broby vattenverk (”Lärkan”) på Smedjegatan 2, uppger SBVT.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons