Annons

Nationaldagsfirande ställs in

Osby • Publicerad 1 maj 2020
Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan tidigare har Lions Club Östra Göinge ställt in nationaldagsfirandet i hembygdsparken i Broby. Nu meddelar Osby kommun att firandet i Centralparken i Osby den 6 juni ställs in. Anledningen till detta är Folkhälsomyndighetens riktlinje att inte samla stora grupper av människor på samma plats, för att minska spridningen av coronaviruset.

– Det är otroligt tråkigt att vi inte kan genomföra detta firande, men är det enda rätta så som läget ser ut, säger Afsaneh Larsson, vikarierande kulturutvecklare, till Osby kommuns webbsajt.

Fakta

Nationaldagen

Nationaldagen firas till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, samt till minne av att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809 (1974 fick Sverige en ny regeringsform).

1983 fick ”svenska flaggans dag”, den 6 juni, även status som nationaldag.

Från och med 2005 är den 6 juni en helgdag.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons