Annons

"Nedläggning kan bli dyrbar"

En nedläggning av en brandstation kan komma att kosta mer än den smakar. Det menar Kenneth Andersson (s), kommunfullmäktigeledamot och platschef för brandkåren i Sibbhult.
Östra Göinge • Publicerad 9 januari 2004

Den 10 december kunde Kristianstadsbladet avslöja att Strategihuset i Stockholm AB överlämnat ett utkast till en utredning om deltidsbrandkårerna i Östra Göinge till kommunstyrelsen.

I utkastet konstateras att det är möjligt att lägga ned en brandstation. Och att det är lämpligast att behålla brandstationen i Broby.

Annons

Kommunstyrelsen har begärt att underlaget ska kompletteras. Ett komplett beslutsunderlag ska ligga på kommunfullmäktiges bord i februari. Och ett sådant efterfrågar Kenneth Andersson. Han menar att utkastet, som presenterades för fullmäktige den 18 december, har stora brister. – Som jag ser det har utredarna än så länge inte haft något att komma med, utredningen baseras på statistik och uppgifter som vem som helst hade kunnat ta fram på en vecka. Det finns nästan fler frågetecken nu än när de började, säger Kenneth Andersson.

Strategihusets slutsatser ger han således inte mycket för.

– Ett beslut som fattas med den här utredningen som underlag kan man få betala dyrt för i slutändan.

Enligt Kenneth Andersson är Östra Göinge redan i dag den kommun i Skåne som satsar minst pengar på räddningstjänsten per invånare och år, närmare bestämt cirka 400 kronor.

– Utredarna fick i uppdrag att undersöka om det går att minska kostnaderna med två miljoner kronor, men det är omöjligt att hålla en bra beredskap med 200 kronor per invånare och år. Vi blir helt utlämnade till våra grannkommuner, säger han. "Om Sibbhult läggs ned måste resurser köpas av en annan kommun. Kostnaden för ett sådant avtal har inte diskuterats", har Strategihuset konstaterat.

– Om jag hade suttit som beslutsfattare i en annan kommun så hade jag förstått att jag hade ett bra förhandlingsläge. Dessutom skulle otryggheten för privatpersoner och företag öka, säger Kenneth Andersson.

Han beskriver ett scenario då nordöstra Skåne drabbas av ett rejält åskväder.

– Kommer en brandkår från en annan kommun att prioritera en brand i Östra Göinge lika högt som en brand i den egna kommunen? Att utredarna och kommunledningen har hänvisat till den nya lagen om skydd mot olyckor, enligt vilken den enskildes ansvar för brandskyddet ökar, ger Kenneth Andersson inte heller mycket för.

– När olyckan väl är framme kan den enskilde inte göra särskilt mycket. Och det tar minst 10–15 år innan eventuella utbildningsinsatser ger någon verkan, eftersom de måste sättas in redan i skolan.

Vidare framhåller han att förbättringen av brandskyddet i kommunens egna anläggningar skulle innebära miljoninvesteringar. Slutligen skulle möjligheten att rekrytera brandmän minska drastiskt om brandstationen i Sibbhult läggs ned, enligt Kenneth Andersson. En uppfattning som delas av Morgan Nilsson (s), fullmäktigeledamot och ordförande för Metall på Scania.

Annons

– Haki och Scania är välvilligt inställda till att anställa brandmän. Företagen tycker naturligtvis att det är viktigt att det finns en brandstation på orten, samtidigt är det värdefullt att ha sjukvårds- och brandskyddsutbildad personal på företaget. Morgan Nilsson betonar även att utredarnas slutsats bland annat baseras på att många olyckor inträffar längs väg 19, ett vägavsnitt som vägverket kontinuerligt förbättrar och som brandkårerna i Osby, Kristianstad och Hästveda kan nå relativt snabbt och enkelt. Vägarna till Sibbhult med omnejd är sämre, konstaterar han.

– Med det som bakgrund och det faktum att brandmännen måste bo och arbeta nära brandstationen förordar jag att brandkåren i Sibbhult ska få finnas kvar. I annat fall får man skriva om räddningstjänstplanen, sänka ambitionsnivån och acceptera längre inställningstider. Det här är inte bara en symbolfråga, den är större än så.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons