Annons

Nybildat nätverk vill ha vindkraftfri zon

Utropa Östra Göinge till vindkraftsfri zon. Den uppmaningen kommer från det nybildade nätverket för närmiljöns bevarande i Östanå. I går lämnade det in ett medborgarförslag till kommunstyrelsen.
Östra Göinge • Publicerad 14 augusti 2009

I sitt förslag påpekar nätverket att utbyggnad av vindkraftsparker hotar naturens ekosystem. Det anser också att en utbyggnad skulle innebära en stor förlust för kommunens miljöprofilering.

– Tanken är att kommunen ska profilera sig som vindkraftsfri zon. I stället kan man satsa på turism och fortsätta skydda naturen och tystnaden som är unik för Östra Göinge, säger Inga Hedvall, en av nätverkets medlemmar.

Annons

Hon berättar att nätverket bjuder in till allmänt möte i Stenhuset i Östanå, söndagen 13 september klockan 14.

– Vi har bjudit in olika sakkunniga och kommer att visa en film från en vindkraftverkspark. Vi hoppas att det kommer mycket folk.

Att aktionsgruppen bildades beror på en bygglovsansökan på tre vindkraftverk som skulle placera vid Svartarp och Ryatorpet, som ligger längs riksväg 23 i höjd med Östanå.

– Vi tycker inte vindkraftverk hör hemma i skogen.

Inga Hedvall säger att hon valt att aktivera sig i frågan för att slippa dåligt samvete. Hon kan inte stillatigande se på utvecklingen av vindkraft i skog och natur.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons