Annons

Nytt initiativ för företagen

Östra Göinge vill bli en bättre företagskommun. Initiativ har därför tagits till en företagspanel och första kontakten tas i september.
Östra Göinge • Publicerad 5 juli 2008

Två till fyra gånger under året kommer representanter från näringslivet att få frågor om aktuella ämnen. Företagspanelen är ett sätt att öka dialogen med företagen och kommunen.

- Det skulle till exempel kunna handla om väg 119 som är aktuell nu, säger kommunchef Erik Lidberg. Det är bara ett exempel men det finns andra frågor som inte är så stora men ändå viktiga. Östra Göinge har fått idén från Kristianstad och Bromölla kommuner där liknande paneler redan finns.

Annons

- Vi tänkte att det kunde vara något att satsa på här också, säger Torbjörn Lindh som är vd för Göinge näringsliv som samarbetar med kommunen om företagspanelen.

- Genom att samverka med de andra kommunerna kan man till exempel se om det finns lokala avvikelser.

Av Östra Göinges cirka 800 aktiva företag kommer ett hundratal att bjudas in till att delta i företagspanelen. Kommunen och Göinge Näringsliv kommer gemensamt att välja ut 15-20 av de största företagen som får en förfrågan om att delta i panelen. Övriga kommer att slumpas.

Erik Lidberg hoppas att företagen ska kunna ge tydliga svar på frågorna.

- Deras svar kommer att vara vägledande i beslutsfattandet, säger han.

Ambitionen är att företagspanelen ska kunna bidra till att Östra Göinge kommun ska kunna klättra på Svenskt näringslivs företagsranking. Rankingen talar bland annat om hur det lokala näringslivet ser på sin kommun. - Det här är ett sätt att öka dialogen ytterligare och synliggöra vad näringslivet tycker och tänker, säger Torbjörn Lindh.

Erik Lidberg jämför företagspanelen med medborgarenkäten som SCB nyligen genomfört på initiativ av Östra Göinge kommun.

- Det kommer klart och tydligt fram vissa saker som vi måste jobba med, säger han.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons