Annons

Osby kommun får kritik av naturskyddsförening

OSBY.Det är länsstyrelsens sak att hävda strandskyddet gentemot inskränkta och kortsynta makthavare. Det anser Naturskyddsföreningen Osby-Östra Göinge som riktar skarp kritik mot Osby kommun som vill locka "fint folk" med strandnära tomter.
Östra Göinge • Publicerad 17 januari 2001

Länsstyrelsen har i ett förslag till strandskydd för Osby kommun både gjort vissa inskränkningar men också utvidgningar i de nuvarande bestämmelserna.

Vid vissa delar av Helgeån, runt Skeingesjön och Tommabodaån vill länsstyrelsen utöka skyddet. Vad gäller Helgeån runt Visseltofta bör strandskyddet läggas i linje med de parallella vägar som förekommer, det vill säga på en del håll endast 50 meter, på andra håll upp till 300 meter.

Annons

Osbysjön är redan klassad som fågelskyddsområde och därför skyddad av den anledningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott vill i nuläget inte utöka strandskyddet i avvaktan på en ny översiktsplan. Miljöskyddsnämnden har tidigare gett sin syn på saken. Runt Osbysjön bör strandskyddet flyttas närmare sjön för att kommunen ska kunna erbjuda attraktiva tomter.

Av samma anledning bör heller inte strandskyddet utökas vid Skeingesjön och Helgeån.

De åsikterna väger lätt i Naturskyddsföreningens ögon. Samtliga kommuner i avfolkningsbygderna i norra Skåne satsar hårt på att locka till sig nya kommuninvånare genom att erbjuda strandnära tomter.

En sådan exploatering skulle innebära obotliga skador i naturen och bör därför stävjas i sin linda, anser Mikael Svensson som undertecknat skrivelsen och är ordförande för föreningen.

Föreningen vill istället utvidga strandskyddet på vissa håll. I Hasslaröd, där de enda kvarvarande öppna markerna runt Osbysjön ligger, bör strandskyddet utökas till 300 meter istället för att området förvandlas till lyxboende för "fint folk". Hela strandremsan i Helgeådalen från Osbysjön och uppströms måste utökas till samma gräns.

Sträckan mellan Osbysjön och Skeingesjön är den minst påverkade biten av hela Helge å! understryker ordföranden. Naturvärdena är mycket höga samtidigt som de kulturhistoriska värdena är mycket stora.

Naturskyddsföreningen utgår från att länsstyrelsen beslutar om strandskydd minst i enlighet med det förslag som lagts fram, fast helst i den större omfattning som föreningen anser.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons