Annons

Ovisst om fodran avskrivs

Kommunstyrelsen vill inte skriva av kommunens fordran på Östra Göinge Nya Golfklubb. Det vore att favorisera föreningen, menar ledamöterna.
Östra Göinge • Publicerad 8 december 2002

Östra Göinge Nya Golfklubb och kommunstyrelsens arbetsutskott har vid överläggningar kommit fram till ett förslag gällande golfklubbens ekonomi. Ett förslag som sedermera nedtecknades av kommunens ekonomichef Anne-Krestin Palmgren och godkändes av arbetsutskottet. Men när ärendet nådde kommunstyrelsen i onsdags tog det stopp. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige lämnar kommunal borgen för befintliga lån på knappt 4,5 miljoner kronor samt en checkkredit på högst 900000 kronor. Enligt förslaget skulle emellertid även kommunens fordran på föreningen, som beräknas till cirka 1,7 miljoner kronor vid årsskiftet, skrivas av med samma procentsats som föreningen minskar kommunens borgensåtagande med, det vill säga mellan 90000 och 100000 kronor per år. En sådan överenskommelse skulle innebära att kommunen favoriserar föreningen, golfklubben, gentemot andra föreningar i Östra Göinge, menade kommunstyrelsen. – Vi har resonerat oss fram till en lösning tillsammans med kommunledningen, en lösning som arbetsutskottet har godkänt. Sedan ändras förslaget och det känns lite olustigt. Vi har inte lagt fram en meny där man kan välja olika delar, utan en helhetslösning. Man kan inte plocka och dra ifrån, i sådana fall måste vi börja om från början, säger Karl-Axel Hill, ordförande för Östra Göinge Nya Golfklubb. Hur kommunstyrelsens förslag kan komma att påverka golfklubben och kommunen vill han dock inte spekulera kring, eftersom diskussionerna mellan klubbens styrelse och kommunledningen kommer att återupptas under nästa vecka med anledning av beslutet. – Vi vill bara säkra framtiden för klubben, men också för kommunen. Målet är att klubben ska bli skuldfri och att kommunen ska bli borgensfri på väldigt kort tid, säger Karl-Axel Hill. Ett mål som delas av kommunstyrelsens ordförande Tommy Johansson (s). Han bekräftar att diskussionerna mellan golfklubbens styrelse och kommunledningen kommer att återupptas. – Jag har begärt att få träffa golfklubben igen. Vi måste diskutera vilka följder ett sådant här beslut kan få eftersom Östra Göinge kommun är så engagerad i klubben genom den kommunala borgen. Vi måste se till att inget går snett, för om det går snett blir det väldigt dyrt för våra kommuninvånare. Magnus Grunnon 044-47004 magnus.grunnon @kristianstadsbladet.se

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons