Annons

Pingstpastor lockade storpublik

Pingstpastorn Peter Halldorf lockade en storpublik under Östra Göinge kontrakts kontraktskväll. Cirka 150 personer besökte Örkeneds kyrka i Lönsboda i torsdags.
Östra Göinge • Publicerad 16 januari 2004
Peter Halldorf, pingstpastor från Sturefors i Östergötland, höll ett föredrag kring temat Drick djupt av Anden under Östra Göinge kontrakts kontraktskväll i torsdags.
Peter Halldorf, pingstpastor från Sturefors i Östergötland, höll ett föredrag kring temat Drick djupt av Anden under Östra Göinge kontrakts kontraktskväll i torsdags.Foto: 
Kören Lighthouse Gospel från Broby framförde bland annat In The Sanctuary i Örkeneds kyrka.BILDER: WILLY ALM
Kören Lighthouse Gospel från Broby framförde bland annat In The Sanctuary i Örkeneds kyrka.BILDER: WILLY ALMFoto: 

Det var smällkallt utanför Örkeneds kyrka, snön låg som ett vitt täcke över nejden. Ur de närliggande husens skorstenar stod röken som pelare mot skyn. Men innanför de enorma trädörrarna var det varmare. Östra Göinge kontrakt – som innefattar församlingarna Emmislöv, Glimåkra, Gryt, Hjärsås, Knislinge, Kviinge, Loshult, Osby, Örkened och Östra Broby – hade bjudit in till kontraktskväll. Kvällen inleddes med en bön för gudstjänsten, innan kören Lighthouse Gospel från Broby fick kyrkan att svänga med den av applåderna att döma mycket uppskattade In The Sanctuary.

Snart stod Peter Halldorf, redaktör för den ekumeniska tidskriften Pilgrim och pastor i Pingströrelsen, i talarstolen.

Annons

– Kära vänner. Systrar, bröder, inledde han sitt föredrag kring temat Drick djupt av Anden, som också är titeln på hans senaste bok.

Ett föredrag som i mångt och mycket skulle handla om just vänskap, med utgångspunkt i bibeln, treenigheten och då främst i Anden, visade det sig.

– Gud törstar efter vår vänskap och kärlek, oändligt mycket mer än vi törstar efter hans, förklarade Peter Halldorf som bland annat berättade att osäkerheten gällande hur vi ska förhålla oss till Anden är lika stor i dag som under 300-talet.

– Varför är det så viktigt i kristendomen att Gud är tre? sa han och besvarade sedan själv sin retoriska fråga: det är ett tecken på vänskapen, mellan Fadern, Sonen och Anden.

– Gud är vänskapen. Den som dricker ur gudsvänskapens källa blir också en källa.

Kontraktskvällen avslutades med en lovsångsmässa, efteråt serverades kaffe.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

FaktaÖrkened

Annons

Församling i Lunds stift, Osby kommun, med 3062 invånare 1999. Örkened består av småbruten och mossrik, glesbebyggd skogsbygd vid landskapsgränserna samt Lönsboda tätort.

Den nyklassicistiska stenkyrkan med torn och smalare sakristia i öster byggdes 1786-90 och ersatte en träkyrka från slutet av 1500-talet. Från denna har bland annat bevarats predikstolen från 1600-talets senare del.

Under skånska kriget - 1675-79 - uppfattade svenskarna Örkened som ett av de värsta tillhållen för snapphanar. Karl XI gav i april 1678 order om att alla gårdar i socknen skulle brännas och att alla vapenföra män skulle slås ihjäl. Befolkningen, cirka 700 personer, hade sannolikt varnats och hunnit sätta sig i säkerhet, varför endast ett fåtal män avrättades, men husen brändes och åkrar förstördes.

Källa: Nationalencyklopedin

LÖNSBODA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons