Annons

Pizzeria får inget serveringstillstånd

GLIMÅKRA. Innehavaren till restaurang & pizzeria Glimma får inget tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker. Detta trots att det inte finns någon anmärkning på henne.
Östra Göinge • Publicerad 18 januari 2001

Socialnämndens avslag bygger på att en person som kan anses ha betydande inflytande i verksamheten, det vill säga maken, har skatteskulder.

När en restaurang eller pizzeria vill få serveringstillstånd inhämtar socialnämnden yttrande från polismyndighet och skattemyndighet.

Annons

Enligt de lagar som gäller ska den person som vill servera alkoholhaltiga drycker få det tillstyrkt både från polisen och skattemyndigheten. Det innebär att personen ifråga inte får ha varit i klammeri med rättvisan eller ha några skatteskulder.

I lagen sägs dessutom att det samma ska gälla för personer som anses kunna ha betydande inflytande i rörelsen.

För innehavaren till restaurang och pizzeria Glimma blev detta stötestenen. Yttrandet från polisen tillstyrker att socialnämnden beviljar serveringstillstånd. Däremot säger skattemyndigheterna nej. Anledning är att innehavarens make har skatteskulder på 70000, från tidigare rörelser.

Socialnämnden avslår därmed ansökan. Det har fått innehavaren att reagera och nu överklagar hon beslutet hos länsstyrelsen. Innehavaren påpekar att det är hon som driver rörelsen och att makens enda inblandning är en namnunderskrift på ett leasingavtal.

På socialförvaltningen tycker man det är bra att ärendet nu ska prövas av länsstyrelsen.

– Nämnden vill handla så rätt som möjligt och följa lagen. Den är inte ute efter att stjälpa restauranginnehavare. Prövas ärendet får vi svar på hur person med betydande inflytande ska tolkas, säger socialchefen i Östra Göinge Gull-Britt Hylén.

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

Av Marie-Louise Lindell 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons