Annons

Positiva röster för Revaq-slam

Såväl LRF- som livsmedelsindustrirepresentanter säger sig vara positiva till Revaq-projektet. Och om inget oförutsett händer tror de på en recirkulering av slam ut på åkrar i vår.
Östra Göinge • Publicerad 2 december 2002

– Vi har varit djupt involverade i Revaq-projektet och om livsmedelsindustrin godkänner det är vi positiva till att avloppsslammet sprids på vissa åkrar, säger Bengt Persson , LRF-representant i Skåne. Han påpekar dock att det handlar enbart om Revaqslammet som är kvalitetssäkrat och om certifierade anläggningar. – Det enda som skulle kunna sätta käppar i hjulet för en spridning är om analysvärdena skulle visa något avvikande när det gäller kemikalier och tungmetaller. Bengt Persson berättar att också Eslövs reningsverk ligger långt framme när det gäller slamhanteringen. Det är klart med sin miljöcertifiering men avvaktar med en ansökan om att få sprida slammet. Det är främst på spannmål som man kommer att använda sig av slammet. – Vi accepterar inte att man sprider avloppsslam på gröda som ska bli grovfoder åt mjölkkor, säger Ingemar Nordahl som arbetar på Skånemejerier och som har arbetet med Revaqprojektet. – Vi vill inte att kor som går ute och betar ska få i sig slamprodukter direkt från gräset. Slammet ska ner i marken och på foderväxter och spannmål tycker vi att det är okej. Han berättar att slamfrågan engagerat i över 15 år men alltid har stupat på att det inte funnits någon godtagbar kontroll av hanteringen. Med hjälp av kvalitetssäkring har man nu hittat ett system som när det gäller vissa reningsverk kan fungera. – Revaq-slammet är ett bra projekt, säger Ingemar Nordahl Lokalt är man mer försiktig med kommentarer. – Det är fel tidpunkt att kommentera just nu. Grundtanken att slammet ska recirkuleras är bra. Men vi får avvakta LRF:s policy, menar Sven Norup som odlar ekologiskt i Knislinge och som arbetar som VD för Lyckeby stärkelse. Marie-Louise Lindell 044-47000 marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

SKÅNE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons