Annons

Publikdragande dragspelare

56 år scenvana och 14 album att luta sig tillbaka mot. Lars Ek var publikdragaren när Snapphaneträffen i helgen arrangerades för tredje året.
Östra Göinge • Publicerad 16 augusti 2009
Veteran. Lars Ek har scenvana sedan över fem decennier tillbaka. I helgen spelade han på Snapphaneträffen. Bilder: Johanna Wallin
Veteran. Lars Ek har scenvana sedan över fem decennier tillbaka. I helgen spelade han på Snapphaneträffen. Bilder: Johanna WallinFoto: 

Det är inte första gången Lars Ek besöker nordöstra Skåne för att spela. Men det var länge sedan sist.

– Jag har tidigare spelat här en gång. Det var i Hässleholm 1984, säger Lars Ek.

Annons

Dragspelskonserter är något han hållit på med sedan 1952. Han började spela som femåring och inspirationen kom från föräldrahemmet.

– Min pappa var dragspelsbyggare på 40-talet och dragspelsmusik hördes hemma hela tiden. Jag gjorde radiodebut som sexåring i Sven Jerrings program "Barnens brevlåda". Som tolvåring gjorde jag tv-debut, berättar Lars Ek.

Sommaren är uppbokad med en turné i Sverige.

– Det här är första året på länge jag reser runt i Sverige och spelar. De senaste åren har jag haft konserter i USA och Europa. Jag har varit mycket på Island, men den senaste var i London i november, säger Lars Ek. Samtidigt tar planerna form inför nästa album.

– Jag har gett ut 14 cd-skivor och spelat in över 200 låtar. Jag ser det som en dokumentation av 1900-talets mästare, säger Lars Ek.

Musiken han spelar är både eget material och andras, till exempel låtar av Pietro Frosini och Nisse Lind. Under konserterna spelar han på ett gammalt dragspel från 20-talet som användes av Frosini. Han har också utvecklat en ny typ av dragspel i aluminium.

Lars Ek är initiativtagare till Frosini Society. Han driver också artistförmedling.

– Jag hoppas att dragspelet ska få en starkare ställning i musikvärlden och det händer saker. Dragspel används oftare i teatrar, baletter och ensemblespel, säger Lars EK. Det var tredje året som Snapphaneträffen arrangerades på Tydingesjöns camping och festplats. Mellan torsdag kväll och söndag morgon har det varit konserter, dans och buskaspel.

– Vi upplever att intresset för evenemanget har gått uppåt under de tre år vi hållit på. Vi har många bra artister och fler deltagare. I år är vi speciellt glada för att Jenny Winquist från Hökön ville komma hit. Det har varit många som dansat och spelat. Buskaspelet har pågått fram till klockan fyra på morgnarna. Även de som är här för att campa, men inte går på Snapphaneträffen, verkar uppskatta det. Det är i alla fall ingen som klagat på att det spelas musik hela nätterna, säger Rolf Ahlberg, en av arrangörerna.

Sven-Bertil Svensson driver Tydingesjöns camping och festplats.

Annons

– Det är inte bara folk från närområdet som hittar till Snapphaneträffen. Många reser hit från till exempel Hälsingland och västkusten. Det som är roligt är att många lär känna nya människor, säger han.

Ett band som är återkommande på spelmansstämman är Durspelarna från Kristianstad. Medlemmarna har bytts ut, men bandet har funnits i 25 år. Bälgträffen i Degeberga och Spelmansdagen i Lönsboda är andra stämmor de brukar delta på. De spelar polkor, schottis, valser och hambo.

– Det är en intim stämning här i Tydinge. Det är ett mindre ställe och man spelar inomhus, så man kommer nära publiken och får en bra kontakt, säger Bengt Petersson.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons