Annons

Ramab i Knislinge har svårt att hitta kompetenta svetsare

Det går bra för Ramab – så bra att företaget nu avser att nyanställa fem svetsare. Men de är inte särskilt hoppfulla om att lyckas hitta kompetent personal.
Östra Göinge • Publicerad 4 december 2002
Magnus Borneke är delägare till Ramab, Rör- och apparatmontage AB, som bildades 1986.
Magnus Borneke är delägare till Ramab, Rör- och apparatmontage AB, som bildades 1986.Foto: 
Ramab i Knislinge har i dag 28 anställda och tänker efter årsskiftet gå ut och rekrytera ytterligare fem svetsare till verksamheten. På bilden svetsar Jörgen Piispanen på en tubvärmeväxlare.BILDER: LASSE OTTOSSON
Ramab i Knislinge har i dag 28 anställda och tänker efter årsskiftet gå ut och rekrytera ytterligare fem svetsare till verksamheten. På bilden svetsar Jörgen Piispanen på en tubvärmeväxlare.BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 

På ett frukostmöte i regi av Kristianstads Sparbank och Göinge Näringsliv i hembygdsparkens kaffestuga i Broby i går morse informerade Ramab om sin storsatsning på kompetensutveckling, som totalt kostar företaget 2,7 miljoner kronor.

Av den summan bidrar EU med cirka 500000 kronor och tillsammans med en stabil ökning av orderingången avser Ramab nu att nyanställa. Det handlar om fem svetsartjänster, som företaget hittills har hyrt in från andra företag. Därmed skulle dagens personalstyrka växa från totalt 28 till 33 fasta tjänster.

Annons

– Vi vågar nyanställa nu, eftersom vi har ökat vår konkurrenskraft och haft en jämn ökning av orderingången, säger Magnus Borneke, delägare. Fast han befarar att det kan bli svårt att hitta kompetent personal till de nya tjänsterna.

– Det finns för få tillgängliga svetsare och det är svårt att locka folk till glesbygden, förklarar han.

Enligt Gunilla Strömgren, vd för Göinge Näringsliv, är det ett problem som Ramab delar med flera andra lokala företag.

– Generellt har det varit så sedan lång tid tillbaka och verkstadsbranschen har det särskilt svårt, berättar hon.

Och det trots alla ansträngningar att marknadsföra bygden, där Göinge Näringsliv försöker framhålla det attraktiva boendet i bygden.

– Våra boendekostnader är ju bland de lägsta i landet och naturen häromkring är fantastisk, men folk flyttar inte som förr, förklarar Gunilla Strömgren.

För Ramab innebär fast personal framför allt två fördelar, enligt Magnus Borneke, och det är att det blir billigare och främjar kontinuiteten i verksamheten.

– Det är dyrare att hyra in personal, så på sikt tjänar vi på att ha egna anställda, förklarar han.

Efter årsskiftet räknar företaget med att börja annonsera ut de nya tjänsterna.

Peter Maunula

Annons

044-47000

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons