Annons

Reko-ring firade ett år: ”Långt över förväntan”

Premiären skedde för ett år sedan. Och nu verkar Reko-ringen ha kommit till Broby för att stanna.
– Men vi vågar inte fira på något speciellt sett så här i coronatider, säger Ingrid Persson från Nedanbäcks gårdsbutik.
Broby • Publicerad 5 mars 2021
Ingrid Persson, initiativtagare till Reko-ring Östra Göinge, är nöjd med det första året.
Ingrid Persson, initiativtagare till Reko-ring Östra Göinge, är nöjd med det första året.Foto: Mikael Persson

Det finska konceptet med Reko-ring (rejäl konsumtion) från 2013 spred sig till Sverige 2016.

Därefter har utvecklingen varit enorm.

Annons

Den 27 februari i fjol var det premiär för handeln på torget i Broby, där det varannan torsdag är lokala producenter som säljer livsmedel.

Ingrid Persson, Nedanbäck.
Ingrid Persson, Nedanbäck.Foto: Mikael Persson

Till början var det nio stycken som var med: Kaffeterian, Hanaskogs gård/Viltboden, Lilla skafferiet, Glada tantens skafferi, Uddarps kryddgård, Ekegården i Njura, Baggagården, Nedanbäcks gårdsbutik och Lilla matvagnen.

– Men det var rätt svårt att få med fler producenter, de menade att det inte skulle vara lönt, säger Ingrid Persson, som tog initiativ till Reko-ringen i Broby.

Annat låter det nu.

– Ja, nu har de ändrat sig, säger Ingrid och skrattar.

– Numera har vi 32 producenter, men alla är förstås inte med varje gång. Men vi har i alla fall minst 15 per gång. Och nu när våren och sommaren närmar sig kommer vi få se ännu mer av frukt och bär, säger hon.

Jens Duvander är en av de lokala producenterna som tillkommit efter starten.
Jens Duvander är en av de lokala producenterna som tillkommit efter starten.Foto: Mikael Persson

Flera av producenterna är med i många lokala Reko-ringar. Det stora antalet i Östra Göinge, förändringen från 9 till 32, betyder också att verksamheter från andra kommuner marknadsför och säljer sina varor i Broby.

Originaluppsättningen marknadsförde inför jul en gemensam julkasse. Nu kommer en uppföljning; nämligen påskkassen (alla nio utom Kaffeterian är med).

Hur skulle du vilja sammanfatta det första året, Ingrid?

– Fantastiskt. Långt över förväntan.

Fakta

Reko-ring

Tider i Östra Göinge: Avhämtning på torget i Broby på torsdagar udda veckor, 17.00-17.30. Beställning görs, i förväg, i respektive Facebook-grupp. Swish är den vanligaste betalningsmetoden.

Facebook: Sök på Reko-ring Östra Göinge.

Lokala Reko-ringar: Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Mörrum, Norra Björstorp, Olofström, Simrishamn, Sölvesborg, Älmhult och Östra Göinge.

Framväxt i Sverige: I september 2020 fanns det över 200 Reko-ringar i landet. Fler än 700 000 hade gått med i de lokala Facebook-grupperna. Organisationen Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att främja etableringen av nya Reko-ringar. Hushållningssällskapets uppdrag finansieras av EU-pengar via det svenska landsbygdsprogrammet, ett projekt som pågår till oktober 2021.

Reko-ring i Broby firade ett år.
Reko-ring i Broby firade ett år.Foto: Mikael Persson
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons