Annons

Rekordmånga sommarjobb till unga – mitt i krisen

Det var tänkt att bli 100 sommarjobb i år, precis som i fjol, trots coronakris. I stället blir det 135.
– Riktigt häftigt. Det är fantastiskt när man tänker på det, säger Ann Ollhage, arbetsmarknadskoordinator på arbetsmarknadsenheten.
Östra Göinge • Publicerad 14 maj 2020
Ann Ollhage, arbetsmarknadskoordinator på arbetsmarknadsenheten.
Ann Ollhage, arbetsmarknadskoordinator på arbetsmarknadsenheten.Foto: Lasse Ottosson

Regeringen ger Arbetsförmedlingen 180 miljoner kronor för att förstärka satsningar på sommarjobb/feriejobb ute i kommunerna.

Och nu har Arbetsförmedlingen och Östra Göinge kommun gjort en överenskommelse, vilket innebär 35 extra jobb i sommar i Östra Göinge.

Annons

Erbjudande om dessa jobb har redan gått ut till ungdomar i kommunen, främst till de som fått nej eller blivit reserver när de sökt feriejobb.

Precis som för de 100 tjänsterna rör det sig om 60 kronor i timmen under tre veckor, vilket blir maximalt 90 timmar och en sammanlagd jobblön på 5 400 kronor.

Kommunen har prioriterat att så många som möjligt ska få chansen till sommarjobb, före en eventuellt högre lön.

De 135 sommarjobben blir kanske extra imponerande då 20-25 jobb inom vård och omsorg dragits tillbaka, för att hindra eventuell smittspridning.

Samt att ingen idrottsförening i år nappat på erbjudandet om att ha sommarjobbare hos sig, något som varit verklighet både 2018 och 2019.

– Det är förstås lite tråkigt. Men det är trots allt frivilligt att vara med. Alla har fått erbjudandet i alla fall, säger Ollhage.

En faktor som möjligtvis kan ha ställt till det för föreningar är att de måste ha en handledare som avsätter tid till ungdomarna.

I gengäld glädjer sig kommunen åt att Wanås, Fryshuset och Medvind är med i projektet och erbjuder ungdomar sommarjobb.

– Där vill jag verkligen rikta ett stort tack, säger Ollhage.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons