Annons

Rektorer vill inte sitta på två stolar

Östra Göinge • Publicerad 28 januari 2004

En rektor blir områdeschef i norr, en annan i söder. Övriga rektorer i Östra Göinge ska tituleras enhetschefer och arbeta som skolledare på halvtid och resten av tiden ute i verksamheterna, som lärare. Så ser barn- och utbildningsförvaltningens förslag på ny ledningsorganisation ut. Ett förslag som rektorerna avfärdar.

"Vi förstår att en minskning av antalet barn/elever i kommunen även medför en minskning i personalstyrkan inklusive ledningsresursen. Sedan föregående omorganisation 2001, har en neddragning i skolledarorganisationen gjorts med 3,8 tjänster. Det är möjligt att det krävs ytterligare nedskärningar av ekonomiska skäl, men det är framförallt utformandet av de tillkommande tjänsterna vi vänder oss emot", skriver de tolv rektorerna i en skrivelse som inkom till förvaltningen i går.

Annons

De menar att det föreslagna systemet är hierarkiskt, att "hela" tjänster möjliggör en helhet i det pedagogiska ledarskapet och även en tydlighet i delegeringen av uppgifter.

Marianne Henricson, rektor på Göingeskolan, förklarar att det är svårt att arbeta som rektor och lärare på samma gång, det blir varken hackat eller malet. Om förslaget drivs igenom kommer exempelvis föräldrarnas möjligheter att få tag på rektorn att försämras, schemaläggningen försvåras och eleverna riskerar att stå utan lärare om rektorn av en eller annan anledning måste rycka in som skolledare med kort varsel, menar hon.

I skrivelsen framhåller de tolv rektorerna vidare att utvecklings- och lönesamtalen kan bli lidande om rektorerna sitter på två stolar. Rektorerna menar även att det är extra viktigt med en stark ledningsgrupp i besparingstider.

"Vi arbetar i dag i en relativt nyligen framtagen och väl fungerande ledningsorganisation. Vi anser att det handlar om en mycket dålig framförhållning, då man redan efter några år vill riva upp detta system".

Ett system som inte ens har utvärderats, tillägger Marianne Henricson. Samtidigt intygar hon att rektorerna inte har något emot att arbeta ute i verksamheterna.

– Absolut inte, men vi menar att både det pedagogiska arbetet och skoledarskapet kommer att bli lidande om den här omorganisationen genomförs.

Magnus Grunnon

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons