Annons

Resor till nazityskt läger ställs in

Niorna i Östra Göinge får sannolikt inte besöka något koncentrationsläger i år. Bun vill använda respengarna i den löpande verksamheten.
Östra Göinge • Publicerad 27 januari 2004

Beslutet fattades den 15 januari, det vill säga drygt en vecka innan FN:s generalsekreterare Kofi Annan öppnade den internationella folkmordskonferensen i Stockholm.

Med anledning av "den ansträngda ekonomi som råder" bestämde sig barn- och utbildningsnämnden för att anhålla hos kommunfullmäktige om att under 2004 få avstå från att genomföra de planerade studieresorna till koncentrationslägret Sachsenhausen, tre mil norr om Berlin.

Annons

I budgeten för 2004 finns 300000 kronor avsatta för ändamålet. Pengar som bun i stället vill använda i den löpande verksamheten. "Vi har hört att det inte ska bli någon resa till koncentrationslägret vårterminen 2004. Vi hade förberett oss för denna resa länge och sett fram emot att fördjupa våra kunskaper om rasism och främlingsfientlighet. Vi önskar att ni kan ompröva ärendet snarast möjligt", förklarar fyra nior på Snapphaneskolan: Lucas Larsson, Jenz Nilsson, Jesper Nilsson och Tobias Persson, i en skrivelse till buns ordförande Karl-Erik Innala (s). Men Karl-Erik Innala förklarar att beslutet fattades av en enig nämnd.

– Vi har kärva tider framöver. Som läget ser ut måste vi prioritera den löpande verksamheten, säger han.

Enligt buns beslut kommer "stor kraft ändå att läggas på arbetet med att ge elever insikt i de grymheter och det lidande som nazism och rasism kan leda till". – Tanken är att det här temat, främlingsfientlighet och nazism, ska ges större utrymme i den ordinarie undervisningen, förklarar Karl-Erik Innala.

Huruvida nästa års nior kommer att få besöka Stutthof eller Sachsenhausen, till vilka bun anordnat studieresor för Snapphaneskolans och Göingeskolans niondeklassare sedan 2001, alternativt något annat koncentrationsläger, är oklart.

Kommunfullmäktige väntas fatta beslut om årets resor enligt buns förslag i slutet av februari.

Magnus Grunnon

044-47 000

magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

Faktakoncentrationsläger

Interneringsläger för civilpersoner. Termen har blivit mest känd som benämning på de nazityska lägren för politiska motståndare, judar med flera, före och under andra världskriget.

Annons

Det ursprungliga syftet med de nazityska lägren var att isolera "stats- och rasfiender" och tysta oppositionen. Många interner användes som slavarbetare i industrin. Vissa blev försökskaniner i medicinska experiment. Dödligheten i lägren på grund av sjukdomar, umbäranden och misshandel var mycket hög.

Cirka 7,2 miljoner människor fördes till koncentrationsläger. Av dem mördades cirka 5,5 miljoner i förintelselägren. Nära 1,2 miljoner dog på andra sätt. Bara drygt 0,5 miljoner överlevde.

Källa: Nationalencyklopedin

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons