Annons

Rusning till marknadspremiär

Under helgen var det premiär för 1600-talsmarknaden vid Hjärtasjöns strand, mitt i de djupa Lönsboda-skogarna.
Östra Göinge • Publicerad 28 juli 2008
Kringlornas recept är superhemligt.
Kringlornas recept är superhemligt.Foto: 
Eva Svensson tittar ut på alla marknadens stånd. Bild: Sandra Henningsson
Eva Svensson tittar ut på alla marknadens stånd. Bild: Sandra HenningssonFoto: 
Göinge Musickanter spelar 1800-talspop.
Göinge Musickanter spelar 1800-talspop.Foto: 
Mikael Svensson tillverkar korgar för hand.
Mikael Svensson tillverkar korgar för hand.Foto: 
Svenskarna vann över danskarna med 2-0 i dragkampen. Bild: Sandra Henningsson
Svenskarna vann över danskarna med 2-0 i dragkampen. Bild: Sandra HenningssonFoto: 

Förutom traditionella marknadsstånd med diverse hantverkare går hela marknaden utanför Lönsboda under 1600-talstema. Såväl knallare som arrangörer och även vissa besökare är iklädda 1600-talskläder. När man promenerar mot den stora gräsplätten känns det som man har stigit in i en tidsmaskin och placerats mitt i en snapp-haneby för 400 år sedan. - Vi har jobbat mycket med att få ner det på en folklig nivå. Många som försöker efterlikna 1600-talet klär sig i renässanskläder och liknande. Men vi är ju vanliga bönder så för oss hade det känts konstigt, säger Eva Svensson som är med att arrangera. Marknaden är helt ny och anordnas av Örkeneds turistnätverk tillsammans med Örkeneds hembygdsförening. Eva Svensson och kollegan Solgerd Wihlborg har varit stora drivkrafter och länge förberett allt.

Valet av århundande var inte heller någon slump. - Det var då det hände mycket här i trakterna. Till exempel så brände svenskarna ner hela Örkened socken, berättar Eva Svensson. Under bara fredagen trodde man att marknaden besökts av cirka 2 000 personer, en siffra som ingen räknat med. Folk strömmade in med bussar och skapade positiv kaos hos arrangörerna. - Efter en kort stund tog alla korvar slut och en av oss fick åka in till Lönsboda och tömma alla butiker på korv. Och sillahandlaren från Tydinge camping fick åka ner till Simrishamn och skaffa mer fisk, säger Eva Svensson.

Annons

Förutom boende i trakten lockar marknaden även flera turister. Hans-Arne Hausted från Sönderjylland i Danmark har sin sommarstuga i Lönsboda och är storförtjust i marknaden. - Det är spännande med 1600-talstema. Jag älskar naturen. Marknadsstånden formar sig i en halvcirkel på stranden och i mitten får besökare möjlighet att prova på exempelvis stockstötning och jonglering. Dessutom möts danskar och svenskar i diverse fajter, precis som under 1600-talet. Dock inte lika blodigt som i snapphanefejder, utan vänskapligt genom exempelvis dragkamp.

Även musiken på marknaden går i äldre tema. På kvällarna förför Therese Maurin i Näckens skepnad ute på sjön. Dagtid spelar Göinge Musickanter gammal folkmusik från Östra Göinge härad. - Man kan kalla det popmusik fast från förr i tiden, säger Gunnar Larsson från Hästveda som spelar mandolinbanjo. Längre uppåt spelas pjäsen "Ödet i Snapphanetid", en pjäs där manusförfattarna plockat ihop olika snapphanehändelser.

Kristoffer Örstadius, 044-18 55 00 kristoffer.orstadius@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons