Annons

Rusthållaren byter ägare

Rusthållaren är såld och Östra Göinge golfklubb får ny krögare. Ivan och Elisabet Potocki är på väg att lämna Sverige – för att öppna restaurang i Kroatien.
Östra Göinge • Publicerad 19 januari 2004

Ingen kan påstå att 44-årige Ivan Potocki vilar på sina lagrar.

Han lämnade kriget i Kroatien 1991 och kom till Sverige. Då var han resemontör men satsade på en helt annan bransch – mat. Han öppnade smörgåsbod i Hanaskog, flyttade den till Knislinge, köpte Sockertoppen och lämnade över den och tog över golfrestaurangen för två år sedan. För ganska precis ett år sedan öppnade han och hustrun Elisabet Rusthållarens Krog i Knislinge. Nu söker paret nya vägar.

Annons

– I somras var vi nere i Kroatien på semester. Vi funderade inte så länge utan köpte en liten restaurang med sju anställda på en liten turistort vid havet, i norra delen av Kroatien, berättar han.

Då hade de inte bestämt sig för att flytta ner, men nu har de gjort det.

– Ja, det är många som inte fattar det. Vi har sålt huset i Hanaskog, vi ska bo i lägenhet där nere. Vi flyttar ganska snart efter att vi lämnat över restaurangen, säger Ivan. Både Ivan och Elisabet har två barn vardera.

– Fast de är rätt stora nu, de följer inte med. Kanske kommer de på besök i sommar och fastnar de också, säger Ivan.

– Vi tar chansen och provar. Om två år är det för sent. Vi tänker utveckla mer med turism, försöka ha ett samarbete med något hotell och satsa på turistresor från Skandinavien, framförallt från Sverige.

Många kunder och vänner har frågat varför de vill lämna Sverige.

– Det handlar om att våga lite mer, det är inte många som förstår det. Jag ser det som ett jobb, jag har inget jag längtar tillbaka till. De släktingar jag har där har jag dålig kontakt med. Det är lika svårt att börja om där som när jag startade här, förklarar Ivan Potocki.

– Det jag vill göra är att utveckla verksamheten och jobba med turism.

En klar skillnad finns – klimatet.

– Det är mildare, särskilt vid havet. Det är enormt fint, vackert. Kriget tog slut 1993 i Kroatien. Tron på framtiden spirar.

Annons

– Turisterna söker sig dit, det är hälften så dyrt som i Italien, Grekland och Spanien, konstaterar Ivan Potocki.

Redan den 1 februari tar de nya ägarna, paret Bruno och Bota Grazena från Malmö över. Paret har drivit bland annat restaurang i Malmö och har köpt hus i Glimåkra.

Golfkrogen tar Jens Jacobsson, från Malmö även han, över. Jens Jacobsson, 47 år, har från och till varit inne i branschen, han har bland annat drivit restaurang i Hörby och i Höganäs.

Golfrestaurangen öppnar i början av mars.

– Golfrestaurangen lämnade vi redan i oktober-november, säger Ivan Potocki.

Paret har bråttom till Kroatien.

– Nu minsann satsar vi och hoppas att vi redan i sommar ska få ner turister.

Inga-Lill Bengtsson

044 - 47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons