Annons

Ryttaren Sofia Nilsson (C) rasar mot bilister: ”Väldigt obehagligt”

Den mysiga ridturen på annandag påsk förbyttes till irritation.
Nu riktar före detta riksdagsledamoten Sofia Nilsson (C) en uppmaning till bilister – att visa hänsyn gentemot ryttare och hästar.
– Det är väldigt obehagligt faktiskt, säger hon.
Broby/Sibbhult • Publicerad 12 april 2023
Ridturen slutade i rädsla för Sofia Nilsson (C).
Ridturen slutade i rädsla för Sofia Nilsson (C).Foto: Privat

”Men alltså folk som inte saktar ner”.

Så inleder Sofia Nilsson (C) sin Instagram-story. Till tonerna av Beat 809:s ”Idiot Song” får hennes följare sedan ta del av irritationen gentemot den bilist som kört betydligt fortare än tillåtet förbi henne och hästen Olis.

Annons

– Det är mest en uppmaning att ta det lite försiktigt när man ser en ryttare och häst på vägen, för det är inte en engångsföreteelse. Jag är inte sur eller arg men det kan verkligen hända olyckor, säger Sofia Nilsson.

Storyn som Sofia Nilsson publicerade på Instagram.
Storyn som Sofia Nilsson publicerade på Instagram.Foto: Skärmdump/Sofia Nilsson

En rädsla för något i vägkanten, till exempelvis en fågel som flaxar till, kan räcka för att hästen i stället ska vända ut mot vägen.

– Att få en häst på motorhuven tror jag inte nån är intresserad av. Det är mest en allmän uppmaning. Det gör inget om man lättar lite på gasen och tar det lite försiktigt.

Sofia Nilsson har själv två hästar och var under annandag påsk ute på en tur med hästen Olis längs vägen mellan Broby och Sibbhult.

– Jag försöker hålla mig ifrån vägarna för det är absolut ingen engångsföreteelse. Det händer nästan varje gång jag är ute, att det är nån som inte reflekterar över att där är en ryttare.

”Jag försöker hålla mig ifrån vägarna för det är absolut ingen engångsföreteelse. Det händer nästan varje gång jag är ute, att det är nån som inte reflekterar över att där är en ryttare.”
Sofia Nilsson (C), före detta riksdagsledamot
Sofia Nilsson har hästarna Opus och Olis.
Sofia Nilsson har hästarna Opus och Olis.Foto: Privat

Hur reagerade Olis?

– Han är väldigt trygg och det brukar inte vara några problem men man vill försöka skynda från vägen och det känner han. Han pinnar på för att kunna komma iväg. Det är väldigt obehagligt faktiskt.

Problematiken är knappast unik för Sibbhultsvägen, men då det är den Nilsson behöver korsa eller rida längs med under sina ridturer är det där hon märker av den. Att många bilister därtill inte håller 70 kilometer i timmen – utan gärna kör förbi i högre hastighet gör det än värre.

Sofia Nilsson har två hästar och är ute och rider flera gånger i veckan.
Sofia Nilsson har två hästar och är ute och rider flera gånger i veckan.Foto: Mikael Persson

Vad kan man göra åt problematiken?

– Jag tror bara folk behöver vara uppmärksamma på vad som kan hända. Även om hästen är jättetrygg kan det vara nåt som skrämmer hästen på sidan. Det går inte att lita på att hästen promenerar snällt, för den har ett flyktbeteende och vill slänga sig ifrån.

Annons

– Jag tror man ska tänka likadant när man passerar en ryttare och häst som när man passerar cyklister.

Bilister uppmanas av Sofia Nilsson att svänga ut en bit och hålla avstånd till hästen. Om det inte går bör man åtminstone passera i lugn hastighet.

Här saknas innehåll

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons