Såg & Motor AB har flyttat in i nya lokaler

BROBY. Såg & Motor AB i Broby flyttar tväs över vägen, in i nya större lokaler. Och får därmed dubbelt så stor affärsyta.
Östra Göinge • Publicerad 29 januari 2001
Efter tio år vågar Richard Persson investera i sin affär, Såg & Motor AB i Broby. Från 300 kvadratmeter till 600 blir det.
Efter tio år vågar Richard Persson investera i sin affär, Såg & Motor AB i Broby. Från 300 kvadratmeter till 600 blir det.Foto: Ljusare och större.

Richard Persson tog över firman för nästan precis tio år sedan. Sedan dess har omsättningen tredubblats och inriktningen förändrats en hel del. Och nu pågår en inflyttning i det som tidigare var Broby Färglands fastighet, tvärs över gatan.

– Totalt sett, med köp av fastigheten, investerar vi nog 1,7 till 1,8 miljoner kronor, säger Richard Persson.

Än så länge gapar den ena lokalen tom. Bara det ena skyltfönstret har försetts med blåa och gula cyklar. Däremot i det inre är armaturen över kassadisken på väg upp, motorsågarna ligger på rad, en lång rad cyklar med eller utan plast och kläder hänger på galjar.

– Vi jobbar nästan i tvåskift, konstaterar Richard när han ömsom pratar och servar kunder, ömsom diskuterar med entreprenörer, ömsom plockar fram och hänger artiklar på plats. Medhjälparen Lars Nilsson håller på att fundera - och diskutera - hur arbetsplatserna i själva verkstaden ska utformas.

Både Richard och Lard välkomnar det nya svängrummet. Tidigare fick de samsas om en arbetsplats Fast, medger Richard, just nu håller han stängt om helgerna. Allt måste komma i ordning. Familjen har också fått hjälpa till med städning av de gamla lokalerna nu när den stora flytten ägt rum.

– I mars kommer vi att vara helt klara. Då blir det väl något jippo. Fast först ska allt vara i ordning, inga färgburkar eller annat som står framme.

I och med att Färgland byggt nytt fick Såg & Motor chansen till att utöka. Det var lite si och så med bygglovet eftersom några grannar befarade att bli störda.

Medan andra grannar välkomnade flytten. Richard har ägt firman i tio år. Dessförinnan har han flera år i branschen, bland annat inom dåvarande Skåneskog, och vikarierade på firman i Broby innan han tog över.

Själv bor han med familjen i Knislinge. Men dit har det aldrig varit tal om att flytta firman.

– Nej, man ska inte bo och arbeta på samma ställe, säger han.

För även om det blir arbetsdagar från åtta på morgonen till tio på kvällen, vid högsäsong fram till tolv, finns det lediga dagar. Och två veckors semester om somrarna.

Under årens lopp har affärerna svällt och förändrats. Tidigare låg merparten av omsättningen på skogsmaskiner, nu står den bara för en tredjedel.

–Tidigare var det ett 25-tal som jobbade inom skogen häromkring, i dag är det bara fem, förklarar Richard. Numera är det trädgårdsmaskiner som står för en tredjedel av verksamheten, cyklar, reservdelar och skogsmaskiner för en tredjedel.

En och annan moped blir det också.

– Men är väl idiot och arbetsnarkoman, säger Richard med ett skratt.

– Det går inte att bara starta eget och tro att pengarna ska ramla in. Det måste till en oerhörd arbetsinsats, tillägger han i lite mer allvarsam ton.

Kunderna hämtas från hela kommunen, med tonvikt på nordöstra delen.

Två äldre herrar dyker in genom dörren och kommenterar flytten. De har problem med ett gammalt motorsåg som inte vill starta efter en rengöring.

Richard ber att få titta på sågen, skruvar loss kedjan och kollar inuti. Bromsen var på. Snabbt åtgärdat.

Herrarna blir lite förvånade över snabbheten.

– Healing, förklarar Richard med en skämtsam blick.

Herrarna, som har åkt från Norra Sandby, frågar vad en kedja kostar. Men något köp blir det inte i dag.

Servicen med motorsågen bjuder Richard på.

ingalill.bengtsson

@kristianstadsbladet.se

Av Inga-Lill Bengtsson 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.