Annons

"Schack är bra för hjärnan"

Matchen har knappt pågått i två minuter när Emelie Johnsson och Klara Olli smyger ut ur rummet. Det är distriktsmästerskap i schack, och sällan har det väl varit så knäpptyst i Snapphaneskolans klassrum.
Östra Göinge • Publicerad 25 januari 2004
En bonde mot en bonde. I schack gäller det att hålla reda på pjäserna så att inte motståndarna plötsligt gör schack matt.
En bonde mot en bonde. I schack gäller det att hålla reda på pjäserna så att inte motståndarna plötsligt gör schack matt.Foto: 
Emma Ehrenberg, Vanneberga möter Elinor Lindelöw, Vanneberga. Det gäller att vara koncentrerad. I klassrummet är det helt tyst medan matcherna pågår. Bilder: Peter Åklundh
Emma Ehrenberg, Vanneberga möter Elinor Lindelöw, Vanneberga. Det gäller att vara koncentrerad. I klassrummet är det helt tyst medan matcherna pågår. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 
Hästen är Caroline Lindelöws favoritpjäs. Det går lite snett och kan vara klurig, men Caroline har tränat mycket.
Hästen är Caroline Lindelöws favoritpjäs. Det går lite snett och kan vara klurig, men Caroline har tränat mycket.Foto: 

– Vi gjorde skolmatt, berättar Emelie Johnsson, Osby Schackklubb, när vi kommit ut i korridoren.

Tillsammans med klubb-kamraten Klara Olli försöker hon förklara hur de, med var sin motståndare, gick ut med först en bonde, sedan en löpare, och sedan med damen och damen igen.

Annons

Schack är lätt när man kan det, förklarar flickorna.

Men det gäller att motståndaren inte är med på noterna.

– Flyttar den andra personen damen innan jag hunnit göra det så fungerar det inte, konstaterar Klara Olli.

Tjejerna deltog i går i sitt första DM i schack.

– Det är roligt för schack är bra för hjärnan, förklarar Emelie Johnsson. Hon har spelat i Osbyklubben i ungefär ett år, och fick i går chansen att träffa likasinnade från Kristianstad, Hässleholm och Östra Göinge. 99 barn deltog, i olika åldersklasser. De äldsta är födda 1989, de yngsta 1995 och 1996.

– Tjejerna får välja om de vill spela i någon av de två tjejklasserna – äldre och yngre – eller om de vill spela bland killarna, berättar Gert-Åke Englund.

Han sitter i styrelsen för Nordskånska Schackförbundet, som arrangerade gårdagens distriktsmästerskap.

Totalt deltog 31 tjejer, varav tre tävlar bland killarna.

– Schack ses ibland som en killsport, men jag tror att det är bra att tjejerna får välja om de vill spela mot varandra eller mot killarna. Många av de yngre vill spela bland bara tjejer, säger Gert-Åke Englund. Snapphaneskolan i Knislinge var i går full med folk. Förutom de 99 tävlande vimlade fikande föräldrar, funktionärer och klubbmedlemmar i korridorerna. Mellan matcherna kunde de tävlande slappna av framför lite tecknad film, eller träna på några extra svåra drag.

– Jag är duktig på hästen. Den har jag tränat mycket med, berättar Caroline Lindelöw, åtta år. Hästen är hennes favoritpjäs, jämte damen som är bra eftersom den går att flytta åt alla håll.

Annons

– Men hästen är lite svår. Den går ett dit, ett dit och sedan ett dit, förklarar Caroline och pekar i luften.

Roligast med schack?

– Att vinna, säger Caroline Lindelöw, som vunnit två av sina fem matcher.

Totalt spelar varje tävlande sju matcher. Alla får pris.

– Men de som vinner får ett lite finare pris än de som förlorar, säger Gert- Åke Englund.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

KNISLINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons