Annons

Skidsäsongen har börjat i Östanå

Spåren i Östanå skidcenter var igår farbara för tredje dagen på årets säsong. Några av Skånes skidlöpare uppsökte anläggningen för att lägga sig i träning.
Östra Göinge • Publicerad 31 december 2002
Paul Henning tävlar för Ronnebys flygflottilj F17 i olika militärmästerskap och han har fått den skånska skidfantomen Ronnie Fherm till tränare. Bild: Lasse Ottosson
Paul Henning tävlar för Ronnebys flygflottilj F17 i olika militärmästerskap och han har fått den skånska skidfantomen Ronnie Fherm till tränare. Bild: Lasse OttossonFoto: 
Mats Eriksson lade igår en sträcka av mellan 10 och 15 kilometer under skidorna som träning inför sitt tredje Vasalopp.
Mats Eriksson lade igår en sträcka av mellan 10 och 15 kilometer under skidorna som träning inför sitt tredje Vasalopp.Foto: 

–  Jag tränar inför mitt tredje Vasalopp och i eftermiddag ska jag åka mellan 10 och 15 kilometer. Det är första gången på säsongen jag är ute i skidspåret. Tidigare har jag åkt rullskidor, säger Mats Eriksson från Fjälkinge. Tillsammans med sin dotter Terese Eriksson befann han sig igår i spåret på Östanå skidcenter. Terese Eriksson tränar annars triathlon i Motala men passar under sin jullovsledighet på att lägga några kilometer spår under längdskidorna som omväxling. Lars Nordh, som driver Östanå skidcenter, har under de senaste två veckorna låtit de sex snökanonerna producera konstsnö under cirka 50 timmar. Töväder har under perioden avlöst den kyligare väderleken men de senaste dagarna har han åstadkommit en dubbelspårig snövall till en längd av mellan 400 och 500 meter. –  Målet är att hålla anläggningen igång, med uppehåll för tövädersdagar, till och med första söndagen i mars då Vasaloppet går, säger Lars Nordh. Om den kyliga väderleken håller i sig räknar han med att kunna göra hela centrets spårlängd, på 2,3 kilometer, farbar. Han räknar också med att i år överträffa förra säsongens 30 till 40 skiddagar. Lars Nordh berättar att de mest långväga gästerna, som brukar besöka Östanå skidcenter söderifrån, kommer från Danmark. Från norr kommer besökarna från Småland. Han berättar också att han idag väntar skidlöpare från västra Skåne. Medlemmar i Malmö Friskport kommer, i en eller två minibussar, att göra ett besök. Från betydligt närmre håll kommer, under dagen, ett antal vintersportare från Bromölla för att pröva glidet i de dubbla spåren. –  Det här leder till ett välbefinnande och det är roligt att kunna utveckla skidsporten, säger Lars Nordh, om sin anläggning som i år är öppen för femte året. Jerker Hagman 044-47001 jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

ÖSTANÅ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons