Annons

Skolan öppnar upp helt – samtliga årskurser på plats

Från och med den 15 mars återgår årskurs 7 och 8 till närundervisning. Det innebär att samtliga årskurser i högstadiet har närundervisning från och med vecka 11, när det gäller Östra Göinge kommun.
Östra Göinge • Publicerad 10 mars 2021
Göingeskolan och Snapphaneskolan välkomnar alla elever från och med den 15 mars.
Göingeskolan och Snapphaneskolan välkomnar alla elever från och med den 15 mars.Foto: Bosse Nilsson

Kommunens nya beslut grundas på det nya smittläget i regionen samt att ingen smittspridning har rapporterats från verksamheterna. Skulle det uppkomma en ökad smittspridning på enskild skola eller i en klass så kan kommunen fatta beslut, efter samråd med Smittskydd Skåne, att återigen helt eller delvis övergå till distans- och fjärrundervisning.

Som Kristianstadsbladet rapporterade i onsdagens tidning hade Östra Göinge lägst smittspridning i Skåne under vecka 9.

Annons

– I mitt verksamhetsområde, där vi har vi 600 medarbetare och 2 000 barn och unga, är det fyra-fem fall i veckan. Och inget fall än så länge den här veckan, säger Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef för Utbildning och arbete.

Högstadieskolorna i Östra Göinge hade vid terminsstart delvis fjärrundervisning men sedan närundervisning fullt ut från vecka 4, inte minst för att säkerställa en god utbildning, utan att det innebar någon ökad smittspridning. Efter nya rekommendationer från Smittskydd Skåne fick årskurs 7 och 8 fjärrundervisning i två veckor (vecka 9 och 10).

En förälder har uppmärksammat kommunen på trängsel vid bussituationen på eftermiddagarna.

– Annars har vi inte hört några klagomål, det brukar komma in mejl. Men det är sant, på eftermiddagarna kan det bli trängsel om man åker från Broby och ska till Glimåkra eller Sibbhult. Skånetrafikens svar är då att man får vänta på nästa buss, säger Flood.

Hon fortsätter:

– På morgonturerna till Broby från Glimåkra och Sibbhult har Bergkvarabuss löst det nu under pandemin, eftersom de ändå är där och kör. Med andra ord ren goodwill från Bergkvarabuss, men på eftermiddagarna har de inga turer där. Och vi kan inte förändra detta, för då bryter vi upphandlingen, säger Flood.

– Har man närstående som är i riskgrupp kan eleven få fjärrundervisning. Annars är det ju så att eleverna är nära varandra under skoltid, och inte bara på bussen, och de anses heller inte vara drivande av smittan. Det är i stället vuxna som exempelvis står för nära varandra under fikapauser.

Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef Utbildning och arbete.
Cecilia Flood, verksamhetsområdeschef Utbildning och arbete.Foto: Bosse Nilsson
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons