Socialdemokrater vill inte att sanerade skamfläckar köps in

Socialdemokraterna är på krigsstigen. Partiet vill inte att kommunen ska köpa in sanerade skamfläckar.Dessutom vill de att politikerna ska ta tillbaka styret i kommunen.
Östra Göinge • Publicerad 27 februari 2013

Förra ledningsutskottet slutade i oenighet i två stora frågor. Socialdemokraternas representanter Karl-Erik Innala och Ann Ahlbin var inte alls överens med femklöverns representanter, det vill säga majoriteten.

Det handlar om hur man ska agera för att få bort kommunens skamfläckar.

Utskottet tog beslut om att köpa in den sanerade industritomten i Knislinge, där Färgeriet legat.

– Vi känner oss inte bekväma med att detta förfaringssätt blivit något av en praxis, säger Karl-Erik Innala.

Lägger på kostnaderna

Det S vänder sig emot är att femklövern vill göra överenskommelser med en privat aktör, som köper och sanerar en skamfläck, och sedan lägger på saneringskostnaderna.

”Notabelt är att dessa diskussioner inte ägt rum i våra valda organ”, skriver S-representanterna i sin reservation.

– Vi ser inget självändamål med att belasta kommunens medborgare med inköp av industrimark, då vi i dagsläget har ett stort överskott av den varan, säger Innala som hellre vill satsa pengarna på byförnyelse.

Socialdemokraterna i ledningsutskottet var också missnöjda med den revidering som gjordes av delegationsordningen.

För mycket makt

I klartext handlar det om att S tycker att kommunchefen Jonas Rydberg får för mycket makt. Det som ändras i delegationsordningen handlar om anställning av personal där kommunchefen får delegation när det gäller anställningar av verksamhetschefer och internbudget och mål.

Enligt S handlar det om att få en bättre balans mellan politiker och förvaltning.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.