Annons

Socialnämndens planer tar form

Förutsättningarna för att skapa ett nytt trygghetsboende är bättre i Knislinge än i Sibbhult, enligt socialnämndens ordförande. Därmed riskerar Knislinge att bli utan säboplatser.
Östra Göinge • Publicerad 14 januari 2004

Den 7 januari kunde Kristianstadsbladet avslöja att socialförvaltningen hade tagit fram ett underlag gällande äldreomsorgens framtid. Underlaget innehöll två alternativ som diskuterades under socialnämndens sammanträde i tisdags.

I dag flyttar de äldre i Östra Göinge ofta direkt från sina villor eller lägenheter, i vilka de haft bistånd i form av hemtjänst, till ett särskilt boende, konstaterar Annika Odelstav (s), socialnämndens ordförande, när hon summerar nämnda diskussion. Tanken är att de äldre framöver ska passera en eller två "stationer" till. Kommunen behöver fler marklägenheter och trygghetsboenden enligt Fridebomodellen, förklarar hon.

Annons

– Det är inte meningen att man ska flytta till ett särskilt boende på grund av att man känner sig ensam. Om vi hade haft fler marklägenheter och trygghetsboenden skulle många kunna bo kvar hemma mycket längre, med hemtjänstinsatser. Med anledning av ovanstående – och att det blir betydligt billigare för kommunen om de äldre bor kvar i sina villor och lägenheter, med hemtjänst, än om de flyttar till särskilda boenden – vill socialnämnden skapa i alla fall ett trygghetsboende till. Och förutsättningarna för att fylla ett sådant är bättre i Knislinge än i Sibbhult, enligt Annika Odelstav.

– Knislinges upptagningsområde är större och Västanvid är bättre anpassat för att omvandlas till ett trygghetsboende än Skogsbrynet. Dessutom finns det fler aktiviteter i Knislinge och en tradition av att bo kvar hemma längre. Vidare har det sagts att äldre hellre flyttar till Knislinge från Sibbhult än till Glimåkra.

Om resten av ledamöterna i socialnämnden resonerar likadant, ser det med andra ord ut som om säboplatserna i Knislinge kommer att läggas ned. I sådana fall får sannolikt Skogsbrynet behålla sina 41 platser, med inriktning på demens, enligt alternativ ett i förvaltningens diskussionsunderlag.

– Men vi har alltså bara diskuterat det här. Det enda vi är säkra på i dagsläget är att Lindgården ska vara kvar med 70 platser, varav 24 ska renoveras, och att Västergård behövs under en övergångsperiod, men att säboplatserna högst troligt kommer att avvecklas, säger Annika Odelstav och förklarar att förvaltningen arbetar med att ta fram ett komplett beslutsunderlag, nämnden ska fatta ett beslut om äldreomsorgens framtid i februari.

– Vi behöver komma igång snabbt för att förändringarna ska ge ekonomiska effekter så snart som möjligt. Och annars kommer man bara att leva med det jobbiga under en längre tid.

Magnus Grunnon

044-47 000

Magnus.grunnon@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons