Annons

Stenriket och Göingebygden med i EU-projekt

Såväl Göingebygden som Stenriket är arbetsområden i ett nytt EU-projekt - ett samarbete mellan fyra regioner i fyra länder - med syfte att vända avfolkningen.
Östra Göinge • Publicerad 16 december 2002

För bygden på bygdens villkor. Göran Lindenberg, sedan en tid tillbaka projektledare med kansli på Högskolan i Kristianstad, var för en tid sedan i Boalts Bygdegård och träffade näringsidkare och ideella krafter i gränstrakterna av Osby och Östra Göinge kommuner. Ett 30-tal personer, flera med sund skepsis men idel öra, på plats för att lyssna på vad det nya projektet kan innebära. Tre år och 903000 Euro, det vill säga mellan 8 och 9 miljoner kronor, finns till förfogande. Deltagande regioner är förutom nordöstra Skåne även Lolland Falster (Danmark), Mecklenburg-Vorpommern (Tyskland) och Western Pommern (Polen). Fyra regioner som alla dras med befolkningsminskning. Tanken är att via turism skapa en hållbar landsbygdsutveckling och försöka förädla nya produkter och tjänster, bilda nätverk, anpassa utbildningar för projektdeltagarna och marknadsföring. Målet är att skapa och utveckla nya företag, utveckla företagsidéer, bilda tematiska nätverk, utveckla marknadsföringen, med mera. Projektet är en fortsättning på ett annat EU-projekt i Ivösjöbygden, Humleslingan. Vem som helst kan vara med i projektet. – Det här är ett underifrånperspektiv - För bygden på bygdens villkor, betonade Göran Lindenberg. Sex arbetsområden är definierade, områden där det redan finns befintliga nätverk eller varumärken. Dessa är ålakusten, Linderödsåsen, Göingebygden, Stenriket, Ivösjöbygden och Sportfiske Skåne nordost. – Det finns ett enormt intresse just för fisket, berättade Christer Johansson, turistansvarig i Östra Göinge kommun. I styrgruppen för projektet finns LRF, Region Skåne, Högskolan i Kristianstad och de turistansvariga i respektive kommun, det vill säga representanter från de parter som förutom EU bistår med pengar till projektet. Dessutom har styrgruppen stöd från Vägverket och Regionmuseet. – Varför finns inte de ideella rörelserna med i styrgruppen? frågade Sven Jensén, representant för bland annat Göinge Hembygdsförening. Göran Lindenberg kunde inte annat än hålla med och lovade beakta synpunkten. – Det är inte givet vad som ska hända, det är därför vi träffar er, tillade Christer Johansson. Framöver kommer två gruppledare att anställas i februari och fler informationsmöten ska hållas ute i bygderna. Inga-Lill Bengtsson 044- 4700 ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

BOALT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons