Annons

Stenutbildningen är tillbaka – med mer tid ute på företag

Efter att ha varit pausad i något år så uppstår stenutbildningen på Göinge utbildningscenter igen, fast i en helt ny form.
Sibbhult • Publicerad 4 maj 2021
Diabas, ett kännetecken för stenbrotten i nordöstra Skåne.
Diabas, ett kännetecken för stenbrotten i nordöstra Skåne.Foto: Gunnel Persson

Stenutbildningar har funnits i Östra Göinge sedan 1993. Den nya utbildningen kommer att vara mer lärlingsliknande, berättar Östra Göinge kommun, och blir till stor del förlagd på något av de närliggande stenföretagen.

Lite närmare förklarat så handlar mer än 500 av de 900 studiestödspoängen om lärlingstid (utöver detta finns tilläggskurser att välja till).

Annons

Grunden av utbildningen är samma som till den industritekniska utbildningen mot plåt och svets eller CNC. När man sedan väljer inriktning så specialiseras de olika inriktningskurserna mot stenindustrin.

De olika arbetsområden som utbildningen jobbar mot handlar bland annat om produktion, förädling, konsthantverk eller stensättning. 
Inom ramen för utbildningen får man dessutom möjlighet att ta ett truckkort, samt bli certifierad för heta arbeten.

Utbildningstiden är på totalt två terminer och startar i augusti 2021. Närmare bestämt 9 augusti 2021 till 3 juni 2022.

Ansökan till utbildningen ska ske senast den 6 juni. Utbildningen är kostnadsfri men inköp av litteratur, arbetskläder görs av den studerande. Utbildningen ger rätt till studiemedel från CSN.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons