Annons

Stenvägen kan bli turistväg

Stenvägen kan komma att bli Sveriges femte turistväg. Diskussioner förs på vägverket om att utmärka sträckan med den åtråvärda utnämningen.
Östra Göinge • Publicerad 6 december 2002

Humleslingan i trakten kring Bromölla och Näsum, sträckan längs Vätterns strand mellan Ödeshög I Östergötland och Gränna i Småland, en väg vid de djupa vikarna vid Höga kusten i Ångermanland och sträckan genom Glasriket i Småland är Sveriges fyra officiella turistvägar. Stenvägen i Östra Göinge och Osby kommuner kan komma att bli den femte. – Det är en historiskt intressant väg i ett vackert kulturlandskap. Den är därför lämplig att turistvägsskylta, säger Christer Johansson, turistansvarig på Östra Göinge kommun. Han ingår i den arbetsgrupp, med bland annat representanter för kommunerna i Skåne, som lämnat förslag till vägverket om att göra Stenvägen till turistväg. Christer Johansson menar att sevärdheterna längs sträckan, till exempel diabasbrotten i Svarta bergen, är av sådan art, betydelse och dignitet att Stenvägen mycket väl kan mäta sig med de turistvägar som sedan tidigare är utmärkta i landet. – Vi är inne i en process där vi diskuterar saken. Vi måste undersöka om besöksmålen vid vägen är tillräckligt intressanta och många för att uppfylla de kriterier och leva upp till de krav som vi ställer för att en sträcka ska kunna utnämnas till turistväg, säger Göran Rydler på vägverket. Det är vägverket som fattar beslut i frågan. Om myndigheten bestämmer sig för att förse sträckan med utmärkelsen kommer de brunvita skyltarna att sättas upp i sommar och information om vägens historiska värde att finnas över hela Skåne. Arbetsgruppen, bestående av bland annat representanter för kommunerna i Skåne, har också lämnat förslag på ett antal enskilda besöksmål som är lämpliga att utmärka med den brunvita turistmålsskylten. Totalt har de föreslagit 55 olika mål i Skåne. I nordöstra Skåne har arbetsgruppen föreslagit Wanås slott i Östra Göinge, Brio och Svarta bergen i Osby, Heliga Trefaldighetskyrkan, Regionmuseet och Bäckaskogs slott i Kristianstad samt Tykarpsgrottan, Hovdala slott och Gumlösa kyrka i Hässleholm. Jerker Hagman 044-47000 nyheter@kristianstadsbladet.se

ÖSTRA GÖINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons