Annons

Stor miljoninvestering i byn: ”En total makeover”

Etapp 1 av 2 är nu avklarad i Hjärsås. 17 miljoner har satsats där större delen har rört VA-investeringar.
– Vi är väldigt stolta, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hjärsås • Publicerad 12 juni 2021
Per Fremark, vd SBVT, Leif Jönsson, projektledare SBVT, Henrik Arvidsson, mark och exploateringschef i kommunen och Patric Åberg (M) berättar om Hjärsåsprojektet.
Per Fremark, vd SBVT, Leif Jönsson, projektledare SBVT, Henrik Arvidsson, mark och exploateringschef i kommunen och Patric Åberg (M) berättar om Hjärsåsprojektet.Foto: Tommy Svensson

2015 antog politikerna i kommunen strategin ”Det livsviktiga vattnet”. En investerings- och finansieringsplan för att säkerställa VA-kollektivet för kommande generationers göingar. Viktigt inte minst då det ligger 47 mil rör nergrävt i kommunen.

I planen finns bland annat att allt nät ska bytas i Hjärsås.

Annons

– Vi tröttnade på att springa här på dagarna och nätterna för läcksökning. Det var periodvis hur mycket som helst och vi har ett vattenverk på kullen som inte heller har räckt till, säger Per Fremark, vd för det kommunala VA-bolaget SBVT (Skåne Blekinge Vattentjänst AB.

Vad är det då som har gjorts?

Jo, när etapp 1 av 2 nu är klar betyder det att åtskilliga mängder rör har bytts ut eller restaurerats, det har grävts ungefär 1 900 löpmeter, vattenverket har förstärkts och det har förberetts för den stora överföringsledningen mellan Knislinge och Sibbhult.

– Det är en total makeover, säger Fremark.

Både Patric Åberg (M) och Per Fremark är nöjda med arbetet. Där asfalten möter gruset, i bakgrunden, börjar etapp 2 om några år.
Både Patric Åberg (M) och Per Fremark är nöjda med arbetet. Där asfalten möter gruset, i bakgrunden, börjar etapp 2 om några år.Foto: Tommy Svensson

Dessutom har kommunen bytt ut armatur och belysning, lagt 13 000 kvadratmeter asfalt och så har Eon bytt kabelskåp medan Svenska stadsnät förberett för fiberanslutning till alla fastigheter.

– När vi gör sådant här arbete passar vi alltid på att kontakta aktörer som Eon och Svenska stadsnät för att se om vi kan samordna det, säger Henrik Arvidsson, mark- och exploateringschef i kommunen.

Av den totala investeringen på 17 miljoner rör 14 VA-kollektivet.

– Det är detta man får för VA-taxan och vi är väldigt stolta, säger Patric Åberg (M).

Inom några år fortsätter man med etapp 2 i Hjärsås. Exakt datum är svårt att säga i nuläget då andra, mer brådskande projekt, kan behöva hanteras före. Totalt väntas hela VA-projektet i Hjärsås kosta omkring 30 miljoner kronor.

Fakta

VA-strategin

Runt 47 mil VA-ledningar finns nedgrävda i Östra Göinge. Särskilt de från 1960- och 70-talet, av metall, måste bytas.

För Östra Göinges del avsätts stora mängder pengar, i storleksordningen 700 miljoner till år 2040, för att göra VA-systemet robust och framtidssäkrat.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons