Annons

Stor prisökning på fritidshus – men coronakrisen kan påverka: ”Fler väljer att avvakta”

Priserna på fritidshus i Skåne har de senaste fem åren ökat med 3 procent. I Östra Göinge är ökningen 72 procent (!). Det är den näst högsta ökningen i länet.
Östra Göinge • Publicerad 1 april 2020
Rött hus med vita knutar. Så tänker sig många det klassiska fritidshuset.
Rött hus med vita knutar. Så tänker sig många det klassiska fritidshuset.Foto: Hasse Holmberg/TT

Våren står för dörren och i takt med att solen börjar titta fram börjar också många svenskar drömma om ett fritidshus. Fastighetsbyrån delar nu med sig av statistik som visar att prisutvecklingen på fritidshus i Skåne län är lägst i landet, med en blygsam uppgång på 3 procent över de senaste fem åren.

Lägst ligger Höörs kommun, med endast 1 procents uppgång över fem år. Vellinge och Östra Göinge kommun ligger däremot långt över den genomsnittliga prisuppgången för riket med en prisutveckling på hela 73 respektive 72 procent.

Annons

Andra skånska kommuner som haft en stor prisuppgång är Örkelljunga (53 procent), Sjöbo (46 procent) och Klippan (46 procent).

På riksnivå har priserna ökat med 21 procent och medelpriset på fritidshus i Sverige är nu drygt 1,77 miljoner kronor.

– Det är generellt en stark prisutveckling men det är påtagligt stora skillnader mellan olika delar av landet. Fritidshusmarknaden är lite mer svajig och påverkas mycket av lokala faktorer, till exempel utbud, nyproduktion och besöksnäring på orten, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Han spår att coronakrisen får effekter på marknaden:

– Fritidshusmarknaden är känslig för omvärldsfaktorer och troligen kommer vi se att fler väljer att avvakta med köp. Å andra sidan har många fritidshus låg belåning och även en stor del av säljarna kan avvakta. Och för de som är fortsatt köpstarka kommer det finnas bra möjligheter att göra bra köp, säger Engström.

Fakta

Fritidshus 2014-15 vs. 2019-20

Östra Göinge: 587 000 vs 1 007 000. Uppgång på 72 procent.

Kristianstad: 1 673 000 vs 2 254 000. Uppgång på 35 procent.

Hässleholm: 746 000 vs 959 000. Uppgång på 29 procent.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons