Annons

Stormöte om Glimåkras framtid

En hemsida för hela Glimåkra socken, tankar på en broschyr för att locka folk från närliggande städer. Nästa steg blir att kartlägga hur många hus som står tomma.
Östra Göinge • Publicerad 12 januari 2004

Ett 60-tal personer kom till gårdagskvällens stormöte i församlingshemmet. I stort sett präglades mötet av positiva tongångar, inget snack om lokalförsörjningsplan, nedläggning av Västergård eller dylikt. Fokus var inställt på målet som är satt – 200 nya invånare, och det redan inom tre år.

En tuff målsättning som inte minst landsbygdsoptimisten och föreläsaren Berndt Elmberg imponerades av.

Annons

Roger Jarleswärd berättade om den nya hemsidan för hela Glimåkra socken, klar att offentliggöra den 1 februari. På hemsidan ska allt nytt i Glimåkra presenteras, vad som händer i bygden, aktuellt från riksplanet, föreningar, reklam för företag med mera.

Jesper Søgaard, dansk som är Glimåkrabo sedan ett år tillbaka, fick ett hjärtligt skratt bland åhörarna när han visade en overheadbild med texten att danskarna kan flytta till Glimåkra och bli miljonärer.

Han berättade om en planerad broschyr, ett långsiktigt projekt. Gruppen har kategoriserat tre lämpliga målgrupper, invånare i Hässleholm och Kristianstad, golfare och danskar.

– Det är bara 20 minuter till Hässleholm och Kristianstad, priserna är låga här, miljön och naturen är fin, förklarade Jesper Søgaard. Golfarna norröver kan tänkas vara intresserade av en flytt, vädret är bättre här i Skåne.

Danskarna kan få ett mindre stressigt liv, låga priser på hus, bilar till halva priset, dansk kulturhistoria med mera.

Hans Jeppsson spädde på med att bomässor kan vara bra tillfällen, eller att ordna en egen mässa, att sprida informationen på.

Boendegruppen har börjat inventera utbudet av bostäder. Och att det finns ett 20-tal byggklara tomter, en siffra som stått sig de senaste tio åren.

– De ligger naturskönt men ser inte attraktiva ut, det är ris och mycket vegetation, berättade Magnus Nilsson.

Ett faktum som naturligtvis behöver åtgärdas.

Landsbygdsoptimisten och byggnadsingenjören Berndt Elmberg tog så till orda och berättade om Emmaboda kommun där han själv renoverat en större ödegård i Mundekulla.

Annons

Enligt flera källor, både i Sverige och utomlands, vill allt fler bo på landet. Det de söker är frihet, lugn, oberoende och - inte minst - delaktighet.

– Det är människorna som är det viktigaste, underströk han. Med ett öppet och välkomnande bemötande sprider sig ryktet om den trevliga byn vidare.

I Emmaboda gjordes en kartläggning av alla obebodda hus, totalt 845 fanns det. Kommunen anställde en på halvtidstjänst för att göra jobbet, därefter bearbetades ägarna för att förmås hyra ut bostäderna.

– Nu står 130 hushåll i kö, berättade Elmberg som föreslog att Glimåkraborna gör slag i saken och söker samarbete, att fem kommuner i norra Skåne och tre andra sidan länsgränsen norrut slår sina påsar ihop för att genomföra ett större projekt.

– Många sockengränser, många gärdsgårdar måste rivas. Det är viktigt att tänka på socknen, men man måste tänka lite större också, underströk han.

Något som Gert-Åke Persson stillsamt påpekade var att av ett antal projekt har samtliga havererat, därför försöker Glimåkra på egen hand.

Vad är nästa steg för Bo i Glimåkra?

– Att göra en kartläggning av vilka hus som står obebodda, det måste till, säger Per-Eric Mattsson.

Sibbhult har också dragit igång ett liknande projekt, konkurrerar ni?

– Absolut inte, vi kompletterar varandra. Om det nu skulle bli så att 50 personer flyttar till Knislinge och 20 till Glimåkra spelar ingen roll.

Annons

Är det inte läge för att försöka samordna projekten i Sibbhult, Immeln och ert projekt?

– Jo, det borde vi göra. Jag har inte förankrat det i styrelsen, men vi borde ta en kontakt med de andra, svarar Per-Eric Mattsson.

Inga-Lill Bengtsson

044- 47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons