Annons

Strömsborgs Ullspinneri blir byggnadsminne

Strömsborgs Ullspinneri ska bli det första byggnadsminnet i Osby kommun. Det har länsstyrelsen föreslagit och ett slutgiltigt beslut i frågan väntas i mars nästa år.
Östra Göinge • Publicerad 23 december 2002
Den gamla maskinparken på Strömsborgs spinneri har restaurerats under 2002.
Den gamla maskinparken på Strömsborgs spinneri har restaurerats under 2002.Foto: 
Under det gångna året har Osby Hembygdsförening fått igång maskinerna på Strömsborgs Ullspinneri och länsstyrelsen har lämnat besked om att man vill skänka anläggningen status av att vara byggnadsminne. Bilder: Willy Alm
Under det gångna året har Osby Hembygdsförening fått igång maskinerna på Strömsborgs Ullspinneri och länsstyrelsen har lämnat besked om att man vill skänka anläggningen status av att vara byggnadsminne. Bilder: Willy AlmFoto: 

Maskinerna för ullgarnstillverkning på Strömsborgs Ullspinneri tystnade på 1960-talet. Sedan dess har kugghjul, vevstakar, pressar och torkfläktar stått stilla och utsatts för påverkan från både kyla och fukt. Under det gångna året har dock kraftöverföringen i det över 100 år gamla maskineriet åter väckts till liv ur sin slumrande dvala. Bröderna Bengt och Sven Arneberth i Osby Hembygdsförening har lagt ned tusentals arbetstimmar på att renovera den gamla maskinparken. –  Utan deras arbete hade vi inte varit framme där vi är idag, säger Artur Strid, som är ordförande i Osby Hembygdsförening. Ett annat besked till glädje för uppskattare av industrihistoria är att länsstyrelsen föreslagit att Strömsborgs Ullspinneri ska klassas som byggnadsminne. –  Den här anläggningen skulle fylla en lucka eftersom vi har alldeles för få industriminnen bland våra byggnadsminnen. Den skulle bli ett utmärkt byggnadsminne eftersom anläggningen tillhör en av de mest exklusiva i sitt slag i landet. Hela maskinparken finns bevarad och ullspinneriet var en betydande skånsk industri på sin tid, säger Thomas Romberg, som är länsantikvarie i Skåne. Länsstyrelsen ska fatta ett slutgiltigt beslut i mars månad nästa år men innan dess ska synpunkter inhämtas från bland annat Riksantikvarieämbetet och Osby kommun. En byggnadsminnesförklaring av Strömsborgs Ullspinneri skulle innebära att anläggningen enligt lag garanteras bevarande inför all framtid. –  Vi är väldigt glada över detta. När vi fick höra talas om länsstyrelsens planer firade vi med kaffe och kakor, säger Artur Strid, som är ordförande i Osby Hembygdsförening. I hela Skåne finns idag 192 byggnadsminnen och den siffran ska inte bara utökas med Strömsborgs Ullspinneri. Länsstyrelsen har beslutat att förklara Västergård i Östra Göinge som byggnadsminne och planer finns också på att förse Villa Pettersson i Svalöv samt Bålamöllans kvarn nära Stockamölla i Eslöv med den prestigefyllda och åtråvärda märkningen. Länsstyrelsen har även beslutat att totalt åtta byggnader som förekommit i diskussionerna, bland annat Godtemplarhuset i Torekov, Weibullska huset i Lund och Halmstads prästgård utanför Svalöv, inte ska klassas som byggnadsminnen. Kraven som ställs för att uppnå bevarandevärde inför all framtid uppnås inte när det gäller dessa byggnader. Jerker Hagman 044-47000 jerker.hagman@kristianstadsbladet.se FaktaStrömsborgs Ullspinneri Anläggningen uppfördes 1827 av O.J Olcén. Maskinerna drevs med vattenkraft och på anläggningen tillverkades ullgarn. Den obehandlade ullråvaran förädlades genom att tvättas, kardas, spinnas, färgas och slutligen paketeras. 1923 tog Karl Lidman över fabriken. Osby Hembygdsförening köpte byggnaden med dess inventarier år 1969 och har förvaltat den sedan dess.

OSBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons