Annons

Thures fioler håller internationell klass

Amatör – ändå proffs. Thure Hellqvists fioler håller hög internationell klass, dessutom fick han hedersuppdraget att ha hand om Paganinis fiol, värd 25 miljoner kronor.
Östra Göinge • Publicerad 24 januari 2004
En lång rad diplom hänger på väggen, från bedömningar i Ludvika och Mittenwald. I Tyskland 1997 kom Thure på totalt 35:e plats bland 120 proffs.
En lång rad diplom hänger på väggen, från bedömningar i Ludvika och Mittenwald. I Tyskland 1997 kom Thure på totalt 35:e plats bland 120 proffs.Foto: 
Thure Hellqvist, 84 år, började bygga fioler som hobby på 60-talet. Hans kunskaper har renderat honom pris i fiolbedömningar i såväl Tyskland som i Sverige. Bilder: PER ROSENQVIST
Thure Hellqvist, 84 år, började bygga fioler som hobby på 60-talet. Hans kunskaper har renderat honom pris i fiolbedömningar i såväl Tyskland som i Sverige. Bilder: PER ROSENQVISTFoto: 
Vid instrumentbedömning är det en lång rad parametrar som granskas, såväl ton, resonans som hur den är byggd. Thure har fått fina utmärkelser, speciellt för tonen i sina instrument.
Vid instrumentbedömning är det en lång rad parametrar som granskas, såväl ton, resonans som hur den är byggd. Thure har fått fina utmärkelser, speciellt för tonen i sina instrument.Foto: 
Snäckan är fiolbyggarens adelsmärke. Thures påminner om en smäckrare variant av Stradivarius.
Snäckan är fiolbyggarens adelsmärke. Thures påminner om en smäckrare variant av Stradivarius.Foto: 

Thure Hellqvist, 84 år, är möbelsnickaren som blev fiolbyggare. Först som hobby sedan – som sjukpensionär – mer intensivt.

Nu är det ett tag sedan han på grund av hälsan slutade bygga fler instrument. Det blev totalt 42, såväl fioler som altfioler.

Annons

Ett tiotal har han kvar.

Det var Thures far som i början på förra seklet köpte en fiol, dessutom en handbok i hur man bygger instrumenten.

Thure fick tag i boken och i början av 60-talet började han, under tiden han var fabrikschef på en möbelfirma, bygga på egen hand. Dessutom spelade han fiol bland annat i en kammarorkester i Hässleholm.

Hemma i radhuset hänger diplom på en vägg som vittnar om de fina utmärkelser hans instrument fått vid bedömningar i tävlingar i Ludvika och Mittenwald i Tyskland. Det instrument som fått gulddiplom plockar han fram och visar. Den guldbruna lacken lyser i vintersolens bleka sken från fönstret, randningen i lönnträet i botten är gudomligt vackert.

– Jag har köpt in allt trä i Tyskland, förklarar Thure.

Inte vilken lönn eller gran som helst. Gran från Tyskland, den bästa lönnen kommer från Bosnien.

Anledningen till att instrumenten får en bra ton och resonans är att han är mån om träets inneboende ton; det ska vara ett e, säger han.

När Thure var som bäst, säger han, tillverkade han en fiol på 150 timmar.

För några år sedan fick han en förfrågan om han ville renovera Maria Bakalovas fiol, den unga lovande violinisten från Kiev som brukar gästa Broby. Men fiolen var i så dåligt skick, tyckte Thure och lånade ut en av sina egna.

När Maria skulle åka hem kunde inte Thure, som fascinerats av Marias spel, låta henne fara hem med den gamla utan han skänkte henne instrumentet. I julas fick lillebrodern Pablo, via Uno och Carin Karlssons musikerfond, en fiol. Thure ingår i en ganska liten skara fiolbyggare i Sverige som deltar i bedömningar av instrument.

Annons

– Det finns väl ett halvdussin, tror Thure.

Att hans kunskaper är att räkna med visar det faktum att han 1996 fick äran att ta hand om en fiol som Paganini ägt, en Guarneri del Gesù. Det var via Dina Schneidermann, känd solist som då bodde i Kristianstad, som lyckats få fiolen till en utställning i Uppsala. Det var meningen att en fiolbyggare från Italien skulle följa med och ta hand om fiolen. Dina Schneidermann berättade att det fanns skickliga fiolbyggare i Sverige, något som italienarna inte kände till.

Då visade Dina Schneidermann den egna fiolen, byggd av Josef och Antonius Gaglianus 1760, som Thure renoverat. Italienarna föll till föga. – Paganinis fiol var värd 25 miljoner kronor. Varje kväll låstes den in på polisstationen i Uppsala. En sekreterare noterade allt som hände med fiolen, berättar Thure som varje morgon och kväll fick montera på eller av hakskyddet för att fiolen skulle få plats i orginaletuiet som varje kväll plomberades.

– Oerhört spännande att få hand om en sådan fiol. Sedan år 1900 är det bara 16 fiolbyggare som haft samma uppdrag.

Inga-Lill Bengtsson

044 - 47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

OSBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons