Annons

Tiden var mogen för ett avslöjande

Harvey Weinsteins fall förändrade allt.
Det säger prisbelönta DN-journalisten Matilda Voss Gustavsson, som tidigare i veckan gästade Kulturhuset i Broby.
Broby • Publicerad 28 oktober 2020
Kulturjournalisten Matilda Voss Gustavsson gästade Kulturhuset i Broby tidigare i veckan. En föreläsningsserie som Östra Göinge kommun, ABF Skåne Nordost och initiativtagaren Marika Wachtmeister står bakom.
Kulturjournalisten Matilda Voss Gustavsson gästade Kulturhuset i Broby tidigare i veckan. En föreläsningsserie som Östra Göinge kommun, ABF Skåne Nordost och initiativtagaren Marika Wachtmeister står bakom.Foto: Anders Wiklund/TT

Hennes besök på Kulturhuset i Broby avslutade oktober månads hyllade föreläsningsserie om ”Metoo – tre år senare”.

Men det är säkerligen inte sista gången DN-journalisten besöker Kulturhuset.

Annons

– Jag är ganska ofta här i krokarna, för min familj har ett sommarhus som ligger i Högsma och det är ju jättenära. Så jag har tillbringat alla mina somrar här, berättar den 33-åriga journalisten.

Hon är förstås mest känd för att ha avslöjat den så kallade kulturprofilen 2017, där 18 kvinnor vittnade om hans sexuella trakasserier och övergrepp.

Det hade tisslats och tasslats i årtionden om kulturprofilens beteende, inte minst tafsande på klubben Forum i Vasastan i Stockholm, där den svenska kultureliten hängde.

Ord som även nått Voss Gustavsson.

Expressens reporter Niklas Svensson hade visserligen redan 1997 skrivit tre artiklar om kulturprofilens misstänkta sexuella trakasserier, men inget hände.

Tiden var inte mogen.

Det var den nu.

– Efter att Harvey Weinstein-avslöjandet hade publicerats var det som att något klickade till i mitt huvud. Tanken i mig som funnits så länge blev glasklar. Jag förstod vilken fråga jag skulle ställa, en jättekonkret sådan. Är det så att kulturprofilen utsätter sina assistenter, eller kvinnor, för sexuella trakasserier?

Att den amerikanske jätten föll fick också brottsoffer i Sverige att våga berätta, det gick att få stora personligheter på fall.

– Det jag hade hört rörde ju sexuella trakasserier, så det var en jättechock när jag fick höra den första berättelsen om våldtäkt. Det glömmer jag aldrig.

Annons

Efter ytterligare en anklagelse om våldtäkt kände hon att ”nu finns det ingen återvändo”.

Men stundtals kom där en kort oro för att uppgifterna inte skulle gå att publicera.

– Att veta det jag fått veta och inte få publicera… det hade gjort det helt omöjligt för mig att fortsätta bevaka kulturvärlden. Jag var på djupet chockad och bitvis rasande.

– Men jag hade jättestarkt stöd hela vägen (från tidningsledningen) och det var också en förutsättning för att jobbet blev till, eller ja, rentav avgörande.

– Och jag har fått en väldig tro på journalistiken. Att det är väldigt meningsfullt att vara reporter. Det är den här sortens granskningar som får makthavare på fall.

I december 2018 dömdes kulturprofilen till 2,5 års fängelse för två våldtäkter mot en och samma kvinna under 2011. Det rörde sig om en av kvinnorna som framträtt i DN-journalistens reportage.

Året efter, 2019, gav Voss Gustavsson ut boken ”Klubben”, där bilden av kulturprofilen, Svenska akademien och offren fördjupas.

Se videon nedan: ”Metoo-rörelsen på 90 sekunder”

Här saknas innehåll

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons