Annons

Tonvis med sopor städas upp – tack vare tips från Göingeborna

Projektet ”Rent Göinge” pågår fram till juni. Men redan nu hyllas kommunens serviceteam, efter att ha plockat 3,5 ton skräp på två månader.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Östra Göinge • Publicerad 24 februari 2021

Projektet sjösattes i december och Östra Göinge kommun har sedan dess arbetat med att plocka upp och frakta bort sopor, i och runt om byarna i Östra Göinge. Upprinnelsen till arbetet är den mängd tips om nedskräpning som privatpersoner lämnat in till kommunen via telefonsamtal, mejl och sociala medier.

Serviceteamet, som är en del av kommunens arbetsmarknadsenhet och anställs genom extratjänster, är de som arbetar med projektet där målet är att plocka tio ton skräp till och med maj månad. Redan i början av februari hade 3,5 ton skräp plockats.

Annons

– Det är en mycket bra insats som höjer attraktiviteten för oss som bor här, det är viktigt att det är rent och snyggt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M) till kommunens webbsajt.

Han fortsätter:

– Sopor hör inte hemma i naturen. Samtidigt som det blir rent och snyggt så förflyttar vi bidragstagare från bidrag till arbete genom de här extratjänsterna som används i serviceteamet.

Många gånger har inkomna tips handlat om platser där kommunen vanligtvis inte ansvarar för skötseln, till exempel vid vägkanten på länsvägarna, och svaret från kommunen har då varit att tipsaren behöver kontakta Trafikverket för åtgärder.

Serviceteamet plockar ändå upp skrivet, oavsett vems ansvarsområde det är, berättar kommunen.

– Vi vill helt enkelt att det ska vara rent och snyggt överallt och städar nu upp oavsett var i kommunen saker dumpats, förklarar Daniel Jönsson Lyckestam.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons