Annons

Trafikverket bygger säker passage till Färevallen

För att öka säkerheten till och från Färevallen i Sibbhult bygger Trafikverket nu en säker gång- och cykelpassage över Lönsbodavägen. Detta rapporterar Östra Göinge kommun på sin hemsida.
Sibbhult • Publicerad 19 april 2024
Arbetet väntas vara klart någon gång under vecka 17.
Arbetet väntas vara klart någon gång under vecka 17.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Byggnationen påbörjades under vecka 16 och påverkar framkomligheten. Någon gång nästa vecka väntas åtgärden vara klar, enligt planeringen.

Gång- och cykelpassagen byggs som en hastighetsdämpande åtgärd och för att öka säkerheten för oskyddade som korsar vägen, inte minst för idrottande barn och ungdomar. Passagens utformning blir liknande den befintliga säkra passagen över Brobyvägen inne i Sibbhult, berättar kommunen, som haft möte med Trafikverket om saken.

Annons

Där – vid den befintliga passagen – får fordon som kommer österifrån på den 40-skyltade vägen lämna företräde för fordon som kommer västerifrån när vägen smalnar av.

Enligt Trafikverket omkommer mellan 10 och 20 personer varje år på GCM-passager i tätort. Av dessa omkommer de allra flesta på en passage som inte är hastighetssäkrad genom någon form av utformning som tvingar ner hastigheten för biltrafiken.

Genom att gå från en icke hastighetssäkrad GCM-passage till en hastighetssäkrad GCM-passage reduceras allvarligt skadade med 50 procent för fotgängare och cyklister och mycket allvarligt skadade reduceras med 80 procent.

I Sibbhult är hastigheten tänkt att förbli 40 km/h vid den nya passagen.

Här är en passage några hundra meter västerut i Sibbhult.
Här är en passage några hundra meter västerut i Sibbhult.Foto: Carl-Johan Liljedahl
Färevallen, Sibbhult.
Färevallen, Sibbhult.Foto: KB/NSK
Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons