Annons

Ukrainskt konsertbesök

Systrarna Natalia och Marianna Solomko, som utbildar sig till konsertpianister hemma i Ukraina, är på besök i Östra Göinge. I helgen ger de två konserter, en i Broby och en i Kviinge kyrka.
Östra Göinge • Publicerad 11 augusti 2009
Natalia och systern Marianna Solomkos musikaliska begåvning uppmärksammades och stöttades tidigt av såväl föräldrarna i Ukaina och faddrar i göinge. Marinnna kunde inte vara med på Kristianstadsbladets intervju då hon är på resa i Norge med sin fadderfamilj.
Natalia och systern Marianna Solomkos musikaliska begåvning uppmärksammades och stöttades tidigt av såväl föräldrarna i Ukaina och faddrar i göinge. Marinnna kunde inte vara med på Kristianstadsbladets intervju då hon är på resa i Norge med sin fadderfamilj.Foto: 
Natalia Solomko utbildar sig till konsertpianist och spelar gitarr som andrainstrument. Bild: Bosse Nilsson
Natalia Solomko utbildar sig till konsertpianist och spelar gitarr som andrainstrument. Bild: Bosse NilssonFoto: 
På Tjernobyllägret 2001 i Broby fann Natalia och faddrarna Bertil och Viola Hjalmarsson varandra.
På Tjernobyllägret 2001 i Broby fann Natalia och faddrarna Bertil och Viola Hjalmarsson varandra.Foto: 
Noterna men även det egna komponerandet är systrarnas ständiga följeslagare. – Ett kreativt jobb kräver ständigt underhåll, anser Natalia som satsar allt på sin framtid som konsertpianist.
Noterna men även det egna komponerandet är systrarnas ständiga följeslagare. – Ett kreativt jobb kräver ständigt underhåll, anser Natalia som satsar allt på sin framtid som konsertpianist.Foto: 

Det är nu åtta år sedan de två systrarna, som i dag är 22 och 25 år gamla, första gången kom till Östra Göinge. De var några av de barn som kom från Kiev i Ukraina till Tjernobyllägret i Broby för en månads rekreation. Rätt snart visade det sig också att de båda hade musikaliska talanger utöver det vanliga.

Detta uppmärksammades av dåvarande kontraktsprosten Uno Karlsson i Broby. Han ordnade så att de båda fick göra flera framträdanden i Göinge och i andra delar av Skåne. Bland annat arrangerade han en stor nyårskonsert i Kristianstad där de båda systrarna medverkande tillsammans med många andra kända musiker. Även Berit och Rolf Tillman som är initiativtagare till Tjernobyllägret har ordnat en konsertserie för de båda systrarna. På Tjernobyllägret fick Natalia och Marianna också kontakt med var sin fadderfamilj. Natalias faddrar Viola och Bertil Hjalmarsson i Hanaskog har sedan dess årligen bjudit in Natalia för tre veckors sommarvistelse. Likså har Marianna haft sommarferier hos sin fadderfamilj.

Annons

– Lägret var jag bara med på den första sommaren, medan Marianna var där två somrar, berättar Natalia som både pratar och förstår svenska bra.

Viola och Bertil Hjalmarsson har blivit hennes andraföräldrar och de stöttar hennes utbildning.

– Det var slumpen som gjorde att det blev så, berättar Bertil som hamnade på Tjernobyllägret genom motorcykelklubben Snapphanen. Sedan dess har det blivit tre resor till Kiev och fadderbarnet.

– Det här ger så mycket glädje, säger paret Hjalmarsson. De båda systrarnas musikintresse startade tidigt. Natalia började spela när hon var fyra år och Marianna när hon var fem år.

– Mamma och pappa som själva spelade när de var barn uppmuntrade oss. Men själva spelar de inte i dag, berättar Natalia när Kristianstadsbladet träffar henne i Hanaskog.

Hemma i Kiev är det musiken som upptar all hennes tid. Kompisar och annat få stå åt sidan. Men hos sin svenska familj passar hon på att koppla av, plocka bär och svamp eller åka på utflykter.

– Men jag slutar aldrig att tänka på musik, även när jag går på promenad här så komponerar jag.

– När hon kommer hem måste hon genast skriva ner på papper, berättar Viola Hjalmarsson tycker det är roligt att göra utflykter tillsammans med Natalia.

Häromdagen var de i Köpenhamn och tittade på slottet och besökte museum. Domkyrkan i Lund liksom botaniska har de besökt, och efter intervjun med Kristianstadsbladet var det dags för båttur på Immelnsjön.

I Ukraina sattes systrarna tidigt i musikskola och sedan följde musikcollege. De båda systrarna kom också in på den främsta vidareutbildningen i landet, National Music Academie of Ukraine.

Annons

I våras var systern Marianna klar konsertpianist, lillasyster Natalia har gått fyra år och till sommaren är också hon utbildad konsertpianist.

Musikutbildningen i Ukraina får de själva bekosta.

– Det kostar också att delta i olika uttagningar och tävlingar berättar Viola Hjalmarsson.

Bland annat fick Natalia tacka nej till en tävling i norska Tromsö, för att det blev för dyrt.

Ett sätt att finansiera sin utbildning är att ge konserter.

Systrarna spelar både piano och gitarr. Och de har också spelat en del på orgel. Båda gillar att komponera egen musik och vid de konserterna som ska hållas i helgen spelas ett pianostycke som komponerats av Marianna.

De båda systrarna kommer att framföra egna nummer, men också spela i ensemble och fyrhändigt på piano. Som konsertpianist ligger hela världen öppen för dem. Natalia berättar att hon bjudits in av professorer både i USA och Tyskland, medan systern fått inbjudan från Ryssland och S:t Petersburg.

@kristianstadsbladet.se

Fotnot:Konserten i Broby kyrka hålls på lördag klockan 18.00 och i Kviinge kyrka på söndag klockan 18.00.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons