Annons

Uno Karlsson debuterar som bok- författare

Några veckor före pensioneringen debuterar kyrkoherde Uno Karlsson som författare till en slags tanke- och memoarbok, ... och Livet doftade längs vägen.
Östra Göinge • Publicerad 12 december 2002
Elsa Gullstrand vill köpa en julklapp till sonen som varit prästens konfirmand. Uno Karlsson visar boken och signerar.Bild: TOMMY SVENSSON
Elsa Gullstrand vill köpa en julklapp till sonen som varit prästens konfirmand. Uno Karlsson visar boken och signerar.Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Under ett par dagar under den här veckan har Uno suttit och signerat böcker i Konsum och Hövdingen. Flera passerar förbi och hälsar glatt; konfirmander som hunnit bli gråhåriga, barn han döpt som numera springer själva. Unos bok, i förordet riktas ett tack till ”denna underbara göingebygd”, är på cirka 300 sidor och innehåller en blandad kompott. På sitt sätt ett försök till Carin och Unos memoarer, fast ändå inte. Texterna är många och korta; med foton från givande möten, citat, dikter och tankar. Boken är ingen man läser rakt av. Visserligen finns det lättillgängliga delar, bara att suga i sig, medan andra kräver en stunds eftertanke och reflektion. Uno har alltid varit intresserad av språk och journalistik. Han har varit bokrecensent i Kvällsposten, av och till medverkat i Kristianstadsbladet, haft egna radioprogram i Radio Kristianstad och under 40 år skrivit i Kyrkobladet. Någon bok har det dock inte blivit tidigare. – Språket är viktigt. En predikan med dåligt språk faller rakt igenom, säger han utan att för den skull vilja framstå som expert på området. – Folke Nordangård, säger han plötsligt. Honom har jag fascinerats av. Varje mening han säger lyfter, sådana vältalare är det ont om i dag. Nordangård finns med i boken, liksom vännerna Göte Strandsjö och Artur Erikson som gått ur tiden. En del av Artur Eriksons noter är inte publicerade tidigare. En kort text som handlar om gränser har Imre Kertész författat. När boken var under tryckning blev det klart att just han utsetts till årets nobelpristagare i litteratur. Bokens titel kan Uno inte förklara riktigt: – Den bara kom för mej, den har vuxit fram. Dofter kan ju väcka minnen. Doften av nybakat vetebröd i köket och jag befinner mej åter hos mor, hela barndomen kommer för mej. Tankarna på en bok växte fram under tiden Uno återhämtade sig från en svår operation i vintras. Då fanns det gott om tid till funderingar i sjuksängen i Kristianstad. Väl hemma började han leta material i sina lådor. Boken är tryckt i 1500 exemplar. När tryckningen är betald går resterande pengar till Rotarys Läkarbank. Det kan bli fler böcker. Uno antyder, om orken står honom bi, att det finns mer material i lådorna att hämta. Inga-Lill Bengtsson 044-47 000 ingalill.bengtsson @kristianstadsbladet.se

BROBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons