Annons

VA-entreprenör stämmer kommunen

Östra Göinge kommun har fått ta emot en stämningsansökan på 6,2 miljoner kronor från en entreprenör som har byggt ut kommunens vatten och avlopp till Kollandsvik och Gyvik. Kommunen har sedan tidigare begärt vite på 7,9 miljoner för försening av arbetena.
Östra Göinge • Publicerad 29 januari 2019 • Uppdaterad 1 februari 2019
Stämningen handlar om VA-arbeten vid Kollandsvik och Gyvik vid sjön Immeln.
Stämningen handlar om VA-arbeten vid Kollandsvik och Gyvik vid sjön Immeln.Foto: Lasse Ottosson

UPPDATERAD

Det mesta verkar ha gått snett när kommunen ville dra in kommunala VA-ledningar i två mindre områden strax utanför Immeln, med början i slutet av 2016. Efter en rad incidenter som ledde till försening av arbetet och merarbete, hamnade beställaren och utföraren i konflikt med varandra, vilket kan bli dyrt för VA-kollektivet.

Annons

Kommunen å sin sida är inte nöjd med entreprenörens arbete och anser att man inte slutfört det i tid. VA-entreprenören tycker att det är kommunens eget fel.

Företaget har nu lämnat in en stämningsansökan mot Östra Göinge kommun och kräver betalt för utfört arbete på totalt 6,2 miljoner kronor.

I stämningen målas ett kaosartat förlopp upp.

I juni 2016 skrev kommunen och entreprenören ett avtal om totalentreprenad för stugområdena Kollandsvik och Gyvik, som skulle anslutas till kommunalt VA. Upphandlingen uppgick till drygt åtta miljoner kronor. Arbetena skulle vara klara i februari 2017, men kunde inte startas förrän i januari.

Arbetena försenades av att kommunen dröjde med att kalla till startmöte i över två månader, man upptäckte också att förutsättningarna i förfrågningsunderlaget ändrats och en omprojektering fick göras. Därmed kunde inte bygghandlingarna godkännas förrän i januari 2017.

När arbetena väl kom i gång stötte man på berg som inte redovisats i förfrågningsunderlaget, vilket orsakade ytterligare tidsförlängning för att det behövde sprängas.

Entreprenören kunde inte spola ledningarna på grund av ett ett strömavbrott i kommunens vattenverk. En pumpstation kunde inte testköras då en kabel dragits ner. Företaget som la ner en ny elkabel glömde sedan att koppla in den.

Under entreprenaden ändrade kommunen utförande av pumpstationen, vilket försenade leveranstiden av pumpen med tio veckor. Kommunen bestämde att spolbrunnarna skulle höjas, jämfört med upphandlingsunderlaget.

När ledningarna skulle provspolas visade sig att vattnet i kommunens vattenverk inte räckte. I stället fick tankbilar anlitas. När vattenproverna togs visade sig en av bilarna inte innehålla tjänligt vatten, och ledningar fick kloreras. En ledning fick kloreras ytterligare en gång innan de kunde godkännas. Vilket drog ut ytterligare på tiden för slutbesiktning.

Entreprenören anser att kommunen inte betalt fullt ut för jobbet som tillkommit. Denne anser också att man haft rätt till tidsförlängning och att vitesföreläggandet därför ska jämkas till noll.

Annons

Kommunen och SBVT (VA-bolaget) kommer nu att gå igenom och analysera stämningen med juridiska rådgivare.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln syntes ett företags arbetsutrustning och personal i bild. Detta företag har inget med själva stämningen att göra.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons