Annons

Vägrades speciell behandling i Norge för Hollys kramper – fick fly

Familjen var inte överens med läkarna hur tvååriga dotterns kramper skulle behandlas. Därför tvingades de fly hals över huvud, från Norge till Hylta i Östra Göinge. Då vände allt och i dag är dottern besvärsfri.
Hylta • Publicerad 12 januari 2019
Anna Pollard berättar om den tuffa tiden då Holly fick 100-tals kramper om dagen.
Anna Pollard berättar om den tuffa tiden då Holly fick 100-tals kramper om dagen.Foto: Lasse Ottosson

Världen vändes upp och ner för Anna och Ford Pollard när deras dotter Holly en dag blev helt apatisk och började krampa. Kramperna kom i serier om 15 sekunder och massor med gånger om dagen.

– Det var fruktansvärt att se henne förvandlas från en pigg och frisk unge till att inte kunna eller vilja gå, säger mamma Anna, som visar film på dottern då hon får kramper och när hon sitter apatisk och okontaktbar.

Annons

– Jag uppskattar att hon haft 40 000 kramper under det dryga år hon haft sina symptom, säger pappan Ford Pollard.

Anna har vuxit upp i Kristianstad, men kommer ursprungligen från Polen och Ford har sina rötter i Sydafrika. De båda träffades i Norge dit de kommit för att jobba. De en vanlig familj, som levde ett vanligt liv med hus och arbeten i Norge och som reste mycket. Men tillvaron förändrades över en dag.

Fram tills Holly var ett år var hon en frisk unge. Men samma dag som hon fick sin DTP-spruta började mardrömmen. Paret Pollard är övertygade om att det var sprutan som utlöste krampanfallen.

– Hon började skrika direkt och somnade utmattad efter två timmar, när hon vaknade hade hon kramper och det gick inte att få ögonkontakt med henne, berättar Anna.

Holly kräktes och kunde inte äta och dricka och hon fick en stor svullnad.

– Vi åkte till vårdcentralen men läkaren nonchalerade oss och ville inte se henne, beskedet var att det var helt normalt och att vi skulle åka hem igen.

– Holly hade 50-60 krampanfall varje dag och vi åkte till vårdcentralen igen, men läkaren ville inte remittera oss till sjukhus. Vi gav oss inte och till sist blev vi skickade till sjukhuset, berättar Anna, som tillägger att hon är inte är emot vaccinationer men är väldigt besviken över att läkarna i Norge inte ville lyssna på dem från början.

Holly fick i princip alla biverkningar som anges för sprutan.

Hennes EEG visade att hon hade fått epilepsi och familjen skickades vidare till Bergen. Där togs prover och det fastställdes att Holly hade infantila spasmer som är en allvarlig form av epilepsi. Man misstänkte en ärftlig sjukdom med svårighet att bryta ner aminosyran glycin.

– De satte in steroider, men då blev hon ännu sämre. Hon var knappt kontaktbar, vinglade och kunde inte gå, berättar Anna.

Annons

– Efter vårt tjat bytte läkarna ut medicinen mot en annan, men med samma nedslående resultat. Vi sa då i från att vi inte ville att hon skulle medicineras. Så fort vi slutade med medicinen minskade kramperna.

Under tiden hann paret också få utlåtande både från Sydafrika och Polen.

– Där var det inga problem för läkarna att säga att sprutan hade utlöst kramperna, konstaterar Anna.

I Polen gjordes också en håranalys som visade att Holly hade alarmerande högt värde av metallen aluminium. Ett ämne som ingår i vaccinet.

Ett gentest visade att Holly hade svårt att bryta ner och rena kroppen från vissa ämnen och inte tolererade vissa mediciner.

Paret läste på för att hitta rätt behandling för sin dotter och frågade läkarna i Norge om hon inte kunde få börja med ketogen-diet.

– Trots att många blivit bättre av den sa läkarna att de inte var beredda att låta Holly påbörja en sådan diet. Först ville man prova olika mediciner under ett halvår.

– När vi sa nej till att sätta in den medicin som tidigare gett henne fler kramper blev läkarna mycket irriterade. De sa att om vi inte gjorde som de sa skulle de kontakta socialen och se till att Holly blev omhändertagen.

Anna och Ford insåg allvaret i situationen och bestämde sig för att lämna Norge direkt. Det var i början av oktober.

– Vi åkte inte ens hem, vi satte oss i bilen och åkte raka vägen över gränsen till Sverige, säger Anna, som är uppvuxen i Kristianstad och har anhöriga som kunde hjälpa dem med boende.

Annons

Paret lämnade sin bostad i Norge dit Ford varit tvungen att återvända då han har sitt jobb kvar där. Tanken är att han ska avveckla och söka uppehållstillstånd i Sverige. Anna och de båda barnen har inte satt sin fot i grannlandet.

I Sverige tog de genast kontakt med sjukvården.

– Här är man mer lyhörd medan läkarna i Norge inte var villiga att diskutera något med föräldrar, säger Anna, som direkt framförde sin önskan om ketogen-diet.

– Dieten ska inledas under läkarövervakning och det var kö till behandlingen.

Paret valde då att påbörja dieten hemma.

– På bara någon vecka var Holly fri från sina kramper, berättar Anna.

På sjukhuset i Kristianstad gjordes EEG i november och det visade inte längre några spår efter epilepsi.

Paret har också låtit göra en ny hårmineralanalys och den visar att aluminiumvärdet sjunkit rejält.

Anna har noga dokumenterat allt vad familjen har gjort för att Holly skulle bli av med sina kramper.
Anna har noga dokumenterat allt vad familjen har gjort för att Holly skulle bli av med sina kramper.Foto: Lasse Ottosson
En håranalys visade högt aluminiumvärde. När det togs om efter att Holly börjat med ketogen-diet hade värdet sjunkit rejält.
En håranalys visade högt aluminiumvärde. När det togs om efter att Holly börjat med ketogen-diet hade värdet sjunkit rejält.Foto: Lasse Ottosson

Sedan i november är Holly friskförklarad och föräldrarna har försiktigt börjat att slappna av. Varför Holly drabbades av kramperna i samband med sprutan är det ingen som kunnat ge ett klart svar på.

– Det har bland annat diskuterats om hon fick för hög dos av vaccinet, berättar Anna.

Annons

Att familjen lyckades att ta sig igenom tiden när Anna också var gravid igen med Hollys lillebror är något som de själva är förundrade över.

– Jag blev gråhårig på kuppen, konstaterar Ford.

Paret väljer nu att titta framåt och är glada över att Holly sluppit sina kramper. Men oron är inte över.

– Framöver väntar nya undersökningar då hennes språkutveckling ligger efter, men just nu gläds vi över alla de framsteg hon gjort på väldigt kort tid.

– Vi vill jobba med henne, så att hon blir så bra som möjligt.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons