Annons

Vävar med berättelser från förr

Östra Göinge • Publicerad 30 januari 2004
En hel vägg med trasmattor i härliga blekingefärger.
En hel vägg med trasmattor i härliga blekingefärger.Foto: 
Trodé ( tro det), Maj-Britt Åkessons barndomsminnen, finns med i den här flamskvävnaden. Lillemor Johansson visar. Bild: TOMMY SVENSSON
Trodé ( tro det), Maj-Britt Åkessons barndomsminnen, finns med i den här flamskvävnaden. Lillemor Johansson visar. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 
Handgjorda käcka ullmössor.
Handgjorda käcka ullmössor.Foto: 

Heltokig på heltid och lekman i vävning. Så presenterar sig Maj-Britt Åkesson, 76 år, som ställer ut i VävstolsMuseet i Glimåkra. Hon kommer ursprungligen från Östraby, mellan Hörby och Sjöbo, men har bott större delan av sitt liv i Fågelmara i Blekinge, jobbade tidigare som förskollärare. Vävning har alltid varit hennes stora intresse. Hon är, enligt Lillemor Johansson, den folkliga vävningens mästare och en stor berättare, både i sina bilder och verbalt.

Härliga trasmattor i blekingefärgerna blått och rosa, en annan med naturnära färger med namnet förnyelsebar energi. Handgjorda ullmössor på ett bord, en röllakans väv, flamsk, finvävar och dubbelvävar. Allt som allt 45 alster ur hennes digra samling.

Annons

– Vi hade en av hennes vävar med i ett av de första numren av Vävmagasinet, och det är ju 20 år sedan, berättar Lillemor Johansson och pekar på Älskaren i gluggen, inspirerad av den gamla visan. Maj-Britt Åkesson skriver också om sig själv som en "uppåt väggarna" Hantverkstokig, från födelsen alltid förföljd av att "hitta på".

En flamskväv Trodé (tro det) föreställer hennes barndom i Skåne då hon som flicka, i röd klänning som hennes mor sytt och som hänger intill, bodde på landet och fick höra en hel del vidskepelse. Storken sätter sig på taket där lillebror landar i takrännan, brönnkjessan, det vill säga brunnhäxan, med sin långa näsa finns med.

Maj-Britt Åkesson berättar om sin vävning den 2 mars. Utställningen pågår till den 30 mars.

Inga-Lill Bengtsson

044 - 47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons