Annons

Vävmagasinet ska flytta

Vävmagasinet flyttar från Glimåkra. Efter 20 år har Lillemor och Uno Johansson sålt facktidskriften om vävning, den enda i sitt slag i Skandinavien, till ett par i Linköping.
Östra Göinge • Publicerad 2 september 2003
Pia Wedderien, Uno Johansson, Betty Skarstam och Lillemor Johansson är glada över att Vävmagasinet ska kunna leva vidare, även om det innebär att verksamheten flyttas till Linköping.Bild: Tommy Svensson
Pia Wedderien, Uno Johansson, Betty Skarstam och Lillemor Johansson är glada över att Vävmagasinet ska kunna leva vidare, även om det innebär att verksamheten flyttas till Linköping.Bild: Tommy SvenssonFoto: 

– Vi har sålt för att Vävmagasinet ska få leva vidare, förklarar Lillemor Johansson.

– Alternativet hade varit att hålla på i fem år till och sedan lagt ner.

Annons

Även om det är med visst vemod som Lillemor Johansson som varit Vävmagasinets chefredaktör nu lämnar över till ett medelålders par, han fotograf och hon hemslöjdschef och journalistutbildad, tänker hon inte sörja.

– Nej det här känns jätteroligt och vi tror att de kommer att klara av att driva tidskriften vidare. Vävmagasinet har haft tre fasta medarbetare och många frilansmedarbetare. De tre som hjälpt till med tidskriften i Glimåkra är Pia Wedderien och Betty Skarstam samt Gunilla Malmsten.

I och med försäljningen så slutar två av dem. Pia Wedderien kommer också i fortsättningen att vara knuten en del till Vävmagasinet.

– Jag ska fortsätta att sälja annonser, berättar hon. Betty Skarstam har fått fundera över vad hon ska göra.

– Det blir Grimslövs folkhögskola. Jag vill lära mig mer om vävning. En inspirerande utbildning.

Också hon är glad över att Linköpingsparet som heter Tina och Bengt-Arne Ignell tar över.

– Även om det är synd att den försvinner härifrån så känns det bra att tidskriften kan leva vidare, säger Betty Skarstam och få medhåll av Pia Wedderien.

Övertagandet sker dock först vid årsskiftet. Det innebär att Vävmagasinets medarbetare i Glimåkra har ett nummer kvar att göra, av tidskiften som distribueras i 35 länder i 15500 exemplar. Några större förändringar är inte planerade.

– Nej, läsarna kan känna sig lugna, de kommer att känna igen Vävmagasinet. Lillemor och Uno Johansson har enbart sålt tidskriften, kvar finns deras förlag som gett ut Vävmagasinet.

– Förlaget behåller vi, jag har planer på att ge ut en och annan vävbok, säger Lillemor Johansson som absolut inte kommer att lägga vävningen åt sidan.

Annons

– Nu blir det desto mer tid över till att planera och jobba med Vävdagar och Vävstolsmuseet. Dessa verksamheter kommer ju att finnas kvar i Glimåkra.

Marie-Louise Lindell

044-470 00

marie-louise.lindell@kristianstadsbladet.se

GLIMÅKRA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons