Annons

Zenit lämnar Korsvirkeshuset i Östanå

Zenit Dialog AB, som rehabiliterar långtidssjukskrivna, flyttar ut från Korsvirkeshuset i Östanå den sista december.
Östra Göinge • Publicerad 22 januari 2004

Bolaget skrev ett femårskontrakt med ägaren Lars Nordh, med ett års uppsägningstid.

Nu är avtalet uppsagt.

Annons

I dag har Zenit 25 anställda och verksamhet såväl i Östanå som i Tostarpsgården i Hässleholms kommun. Verksamheten har svällt.

– Med slump, lite tur och skicklighet har den gjort det. Att det skulle bli så mycket hade vi inte riktigt trott på, säger Anita Bengtsson, vd för Zenit Dialog AB. Precis när bolaget, som då hette Zenit Rehabilitering AB, startade kom det en boom med sjukskrivningar. Första året hade man 75 deltagare i sina kurser, under 2003 var siffran uppe i 130.

– Vi fick inte plats med fler, säger Anita Bengtsson.

– Väntelistan var alldeles för lång med väntetider upp till ett halvår.

Därför valde bolaget att öppna en kursgård till. Antalet långtidssjukskrivningar kommer att minska, tror Anita Bengtsson.

– Det måste bli så, vi kan inte ha så många sjuka i vårt samhälle. Men då kan vi inrikta oss på att åka ut på arbetsplatser och jobba med att folk inte blir sjuka. Vi har en gedigen kunskap från många olika branscher, från hela landet, och hur man löser problem.

Eftersom bolaget inte äger Korsvirkeshuset valde ledningen att köpa in Tostarpsgården. Där har nu en kurs med åtta deltagare dragit i gång. Full beläggning innebär 14 platser där. Samtidigt pågår kurser med full verksamhet, 16 deltagare, i Östanå.

Framöver ska all verksamhet flyttas till Tostarpsgården.

– I början är det inte fullbelagt här i Tostarp, men det hoppas vi det blir eftersom vi har haft så långa väntelistor. Vad som händer med Korsvirkeshuset, med 900 kvadratmeter, är för tidigt att säga, säger Lars Nordh.

– Det löser sig, jag har god tid på mej, säger han.

Annons

Han befarar inte att byggnaden ska stå tom.

– Det finns många intresserade.

Vilka typer av verksamheter som är intresserade vill Lars Nordh inte uppge.

Han kan även tänka sig att sälja byggnaden.

I år har inte Lars Nordh skidanläggningen i gång.

– Det är ingen som vill jobba med den, säger Lars Nordh som erbjöd några olika föreningar att ta över, men ingen nappade.

Däremot har han lånat ut det gamla bruket till konstnären, dansken Peter Severin, bosatt i byn. Peter Severin har jobbat med utställningen Mindernes loftskammer i Östanå och som visas i Runde torn i Köpenhamn ett tag till.

– Det är meningen att hans utställning ska tillbaka hit, det kan ju vara kul och spännande att visa upp den i sommar. Att få folk att köra runt här uppe precis som de gör nere på slätten.

Inga-Lill Bengtsson

044-47 000

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

ÖSTANÅ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons