Annons
Nyheter

Frälst på husbil

Varje vår och höst tar Gunnar och Marita Olsson i Malmö sin 7,8 meter långa och 5 ton tunga husbil och kör söderut, men på sommaren är det Sverige som gäller.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2009
Bild: Lasse Holmström
Bild: Lasse HolmströmFoto: 

Varför har ni en husbil?

– Vi gillar sättet att åka och uppleva saker. En tjusning med husbil är att man alltid kan välja sin utsikt och slipper planera sitt boende.

Annons

Har ni varit husbils-fantaster länge?

– Det började med en folkabuss som vi inredde i början på 1980-talet. Sedan blev det en Frankia i tio år och nu den här.

Var köpte ni den och vad fick ni ge för den?

– Hos Bengt i Örkelljunga. Med all utrustning gick den på 1,4 miljoner.

Hur mycket kör ni?

– Vi har åkt husbil från Nordkap till Sicilien, varit i Skottland och England och i stort sett överallt i Europa. Frankian gick 17 000 mil på tio år, så det blir en hel del. Vi sticker iväg söderut till värmen varje vår och höst. Vi ställer in gps-navigatorn på "inte betalvägar". Då leds man oftast på väldigt vackra vägar.

Trevligaste landet att husbila i?

– Frankrike. Bra vägar och bra skyltat till ställplatser där vi kan övernatta.

Har ni varit iväg med er nya husbil redan?

– Vi stack nästan direkt när vi köpt den. Det blev sex veckor Spanien. I höst blir det Grekland igen. Vi har cyklar och gummibåt med utombordare med oss. Målet är Lefkas där vi ligger stilla på en liten familjecamping, kör gummibåt mellan öarna, badar och snorklar, promenerar och cyklar. Sedan tycker vi om att titta på int-ressanta saker, världsarvsplatser och andra kulturella platser och byggnader.

Annons

Inga turer i Sverige?

– Jo, på sommaren håller vi oss här hemma. Närmast ska vi på nordiska träffen för husbilar i Ödeshög. Sedan blir det nog lite andra turer i landet. Sverige är vackert på sommaren.

Något tips till den som funderar på att köpa husbil?

– Köp inte för liten husbil. Tänk på att man ska bo och leva i den.

Till sist: Vilken är er drömhusbil?

– Den här. Den var vår dröm efter Frankian.

Gunnar och Marita Olsson

Lasse Holmström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons