Annons
Nyheter

Glassig semester

Glass hör sommaren till – och en utmärkt ursäkt för att åka på uflykt. Glassbåten i Åhus är ett paradis för barnfamiljen.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2009
Stan och Dian Franken från Holland är nöjda med glasstoppet. De är på husbilssemester med föräldrarna Ester och Frits. Bild: Johan Bävman
Stan och Dian Franken från Holland är nöjda med glasstoppet. De är på husbilssemester med föräldrarna Ester och Frits. Bild: Johan BävmanFoto: 

Parkeringen är nästan full och vid bryggorna ligger segelbåtarna tätt ihop. Vimplarna vajar i vinden över däck och kön till glassdisken är tio familjer lång.

– Det här vädret är bäst. Om det är jättesoligt ligger alla på stranden, men i dag är det fint även om det är lite kyligt, säger Lisa Andersson som säljer glass bakom disken på Glassbåten i Åhus.

Annons

Det är stressiga tider för gänget mitt i glassmeten.

– Allra bäst säljer smakerna marängsviss och hallon-turkiskpeppar. Det är roligt att jobba här eftersom alla är ungefär i samma ålder, femton till nitton, och bor i trakten. Så vi har en del gemensamt.

Det är fjärde sommaren som Lisa Andersson jobbar ombord. Tiderna har förändrats sedan hon började. Framför allt båten som inte längre är en båt. Den är en attrapp.

– Första året var det verkligen en gammal fiskebåt vi jobbade på. Men nu ligger vi stadigt förankrade vid kajen, säger Lisa Andersson.

Dessutom har Glassbåten satsat på en ny glassort i år som glassförsäljarna måste jobba sig igenom. För alla försäljarna måste smaka på alla smakerna själva. Men uppdraget är inte alltför betungande.

– Vi får inte äta glass när vi jobbar, men annars blir det ganska mycket. Min favorit är mandelkola. Men nej, man blir aldrig mätt på glass, säger Lisa Andersson.

Vid ett nerfällt parasoll på kajen i Åhus njuter Tim Tallinger av en choklad- och citronglass med chokladtopping. Att avbryta ätandet för att svara på frågor kommer inte på tal.

Men mamma Birgitta Åkesson har varit här förut.

– Det är första gången vi är här tillsammans med Tim, vi har bara kört förbi förut. Nu kommer vi direkt från stranden. Men det var kallt i vattnet, vinden låg fel, så vi åkte hit istället, säger hon.

Själv är hon ett stort fan av Glassbåten.

Annons

– Den är kanon! Jag bodde i Åhus för 20 år sedan. Då var det ganska tråkigt här och det luktade ständigt svarta vinbär från Absloutfabriken. Det har hänt så mycket sedan dess, säger hon.

Tim har lyckats få choklad på näsan. Precis som sin son föredrar både Birgitta Åkesson och pappa Ola Tallinger chokladglass.

– Nu kommer han säkert tjata om att vi ska åka tillbaka hit, suckar Birgitta Åkesson.

Vid grannbordet sitter familjen Franken från Holland. När de körde med husbilen längs Åhuskajen såg de plötsligt en stor folksamling och undrade vad som hade hänt.

– Vi stannade för att se vad det var och bestämde oss för att prova glassbåten. Vi beställde en liten glass till Dian, men den var rätt stor, säger pappa Frits Franken.

– Det här är den bästa glassen i Skåne, säger Dian Franken.

– Åtminstone den största, påpekar Frits Franken.

Hedvig Weibull
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons