Annons
Nyheter

I stjärnornas fotspår

Nyheter • Publicerad 16 januari 2004
Rock'n'stroll-promenaden leder dig till 22 ställen där artister hämtat inspiration, jobbat eller spelat in.
Rock'n'stroll-promenaden leder dig till 22 ställen där artister hämtat inspiration, jobbat eller spelat in.Foto: 

Och för alla irlandsturister som avgudar musik i alla dess former är den unika rock'n'stroll-promenaden ett musikmåste.

Även om den kan vara svår att hitta.

Annons

– Ingen aning, säger turistbyråfilialens trötta receptionist.

– Rock'n'what? säger hotelldamen.

På Suffolk street finns lösningen. Inrymd i en kyrka huserar den stora turistinformationen och ett anspråkslöst häfte för tre euro ger inblick i alla irländska megastjärnor och alla ställen de satt spår på i Dublin. De flesta av de 22 kartstoppen med musikaliska sevärdheter ligger koncentrerade kring Gamla Stan-området Temple Bar, med några få undantag. Överkursavstickaren Windmill Lane, till exempel. Här har storheter som U2 spelat in ett gäng av sina mest framgångsrika plattor (med Joshua Tree som kronan på Windmill Lane-verket), och die-hard-fansen lusläser de gråtrista väggarna täckta av lyckliga U2-turisters hälsningar.

Stolta över att vara där. Trampa samma mark. Andas samma luft (konstnärer och artister betalar nämligen ingen skatt på Irland. Därför bor de flesta stjärnor kvar –  och rör sig relativt ostört på gatorna).

Samtidigt tittar inte staden bara på och drömmer i tysthet. Nej, Dublin sjuder av musikalisk vilja, och överallt i huvudstaden, spontanjammar unga band eller trubadurer med magstödet fullt av visioner.

Svenska Sara Fish har bott sju år i Dublin, arbetar som mentor på IT-företaget Xerox och är gift med en irländare. Hon tror att hon vet varför Dublin är ett magiskt musikland.

–  Det här är en huvudstad där många kulturer möts, men som även har bevarat sitt irländska arv. Här samlas mycket ungt folk eftersom den ekonomiska boomen skapat många arbetstillfällen, säger hon.

Varje dag passerar Sara rockpromenaden utmärkt med vinylplattor och plaketter på husväggarna. Här, på HMV Grafton Street, spelade The Corrs sina första offentliga ackord.

Här, i baren O'Donoghues bakficka, blev The Dubliners ett band 1962.

Här, på skoaffären Korky's, krängde Ronan Keating skor innan han blev välkammad frontman i Boyzone.

Annons

Räkna med att rock'n'stroll-häftet kommer att utökas med fler megastjärnor. När som helst.

Caroline Engvall/TT Spektra

Dublin. Ett stort gäng musiker har placerat Dublin på världskartan och samtidigt lyckats med konststycket att bli gudar i sin egen hemstad. Stjärno
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons