Annons
Nyheter

Utflyktspärlor med en historia

Statsvetaren Anders Johnson har kartlagt det företagsamma Sverige. Resultatet heter ”Fånga platsen” och är en detaljrik guide från norr till söder fullspäckad med tips om tusentals spår av vårt lands ekonomiska historia.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2009
Anders Johnson.
Anders Johnson.Foto: 

Det duger inte att sitta på ett universitetsbibliotek och läsa. Du måste ha besökt en plats för att förstå utvecklingen och framför allt för att inte missa de detaljer som gör besöket rikare.

Det säger statsvetaren Anders Johnson som har använt 15 år och lagt över 8 000 mil bakom sig i jakten på material till sin bok.

Annons

– Ta till exempel den luttank jag hittade vid Onslunda utanför Simrishamn. En sån där som man tidigare förvarade oljeblandat grus i för vägbeläggningar. Ett sådant fynd kan du aldrig läsa dig till.

En flitigt använd källa till mer okända och udda tips har annars hembygdsföreningarna varit. De har ofta lagt ner mycket arbete på att lyfta fram minnesvärd lokal företagshistoria.

– Mina barn har fått se en hel del av Sverige. Men det har krävts en del knep för att locka med dem på långa bilresor. Som att locka dem med att vi under en sommar skulle bada i landets alla största sjöar.

Skåne och Sydsverige tycker han är extra spännande. Förhållandet till Danmark och landskapets karaktär har gjort att regionens utveckling skiljer sig mycket från övriga landets.

– Tyvärr är spåren av de stora skånska näringarna dåligt bevarade. Sånt som livsmedelsindustri och mejerinäring. För att inte tala om varven. Anläggningarna har väl varit för stora och de beslutande har inte riktigt förstått värdet av att bevara miljöerna för eftervärlden.

Nu är han rädd att sockerbruken går samma öde till mötes.

– Det blir ett herrans liv så snart rivningen av en kyrka, som den i Maglarp, kommer på tal. Fast det finns hur många kyrkor som helst. Men borde åtminstone inte ett av sockerbruken bevaras?

Bra på att vårda sina minnen har däremot bilindustrin och framför allt Järnbruken varit.

– Byggnaderna är gedigna, områdena behövs inte till annat och bruket är ofta bygdens stolthet. Dessutom handlar det om typiskt manliga arbetsplatser. Män har alltid fått chans att lägga ner mer tid på sina fritidsintressen än vad kvinnor fått. Men det kan bli lite tjatigt när de putsar på sina gamla ånglok.

Ett mål med boken är att öka medvetenheten om entreprenörernas och företagarnas betydelse. Det räcker inte med att veta att det går att bygga ett kraftverk där det finns ett vattenfall, du måste också ta initiativet till att göra det.

Annons

– Vi fastnar så ofta vid uppfinnarna på 1800-talet. Men Sveriges största företag är Securitas i Helsingborg och de har inte ens uppfunnit batongen. Titta bara på Ingvar Kamprad vars idé ju bara handlar om hur man förpackar möbler.

Boken vänder sig till en historieintresserad allmänhet. En guide att ha liggande i bilen som inspiration vid utflykter eller vid längre resor. Eller kanske i portföljen hos konferensproffs som här och där får någon timme över.

– Utgångspunkten är att platserna ska gå att nå med bil eller med en allmän båtlinje.

Guiden finns ännu inte i digital form, men Anders Johnson välkomnar den möjligheten.

– Tänk att ha de olika besöksplatserna inlagda i en gps där fakta blir upplästa i bilstereon på väg dit. Det skulle vara perfekt.

Niklas Holm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons