Annons
Nyheter

Blues från reservatet

Nyheter • Publicerad 30 januari 2004

John Trudell & Bad Dog:

Live á Fip

Annons

(Fargo/Border)

Vänskapen med Jackson Browne tog John Trudell till musiken i skuggan av en familjetragedi där han förlorade hustru, tre barn och svärmor. Trudell, uppvuxen bland Siouxindianer i Omaha, skrev en blues från reservatet och senare skulle inte bara Browne utan också Bob Dylan hylla poeten som blev de utkastades röst.

Just här, på scen i Paris, ges en föreställning där det talade ordet och traditionell sång möter suggestiva klanger från olika kulturer – dels den traditionella americanan, dels Trudells nedärvda lägereldsmusik. Ömsom känns vemod och resignation, ömsom tar stolthet och framsynthet över.

"Carry the stone" luktar betong och nuddar vid ung Lou Reed, "Ever the the blues" vilar på mjuk pianogospel. Men genomgående har John Trudells vision ett nära släktskap med den musik Robbie Robertson valt att skapa i modern tid, många tidevarv efter det att han gjorde sin klassiska resa med The Band.

Anders Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons