Annons
Nyheter

Går på djupet med ett leende

Nyheter • Publicerad 23 januari 2004
Nicolai Dunger tar guld i titellängds-SM. BILD: PRESSENS BILD
Nicolai Dunger tar guld i titellängds-SM. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Nicolai Dunger:

Here's My Song. You Can Have It... I Don’t Want It Anymore/Yours 4-ever Nicolai Dunger

Annons

(Virgin/EMI)

"Hungry for life" sjunger Dunger i "Hunger". Rimmar kanske illa för den som följt den begåvade Pitepojken på håll sedan de allt annat än glada förstlingsverken. Kammarrock med bärande stråk av melankoli gällde då. Vackert javisst, men ack så tungsint. Sen har det ju i ärlighetens namn hänt en hel del. Ep:n "First Born Track" (1998) i samarbete med TSOOL-folk fick molnet Dunger att segla upp som ett stort hopp på musikhimlen. Redan efter den skivan slog Mercury Revs Jonathan Donahue svensken en signal för att uttrycka sin beundran.

Det har därför länge talats om ett samarbete. Andra engagemang har sinkat daten. Bland annat har Dunger jobbat med Will Oldham och turnerat i Staterna – i vissa fall även spelat in – med namn som Calexico, Daniel Lanois, Emmylou Harris, och Ron Sexsmith. A busy man in showbiz således.

Produktiv men inte alltid selektiv. Som bäst är Dungers musicerande dock av yppersta klass. När nu träffen med Mercury Rev (produktion och komp) äntligen blivit av går det att ha invändningar i det lilla. "Tell Me" och "Way Up High" lever ut utan att leva upp till förväntningarna. I stort håller ändå vinnaren i titellängds-SM "Here's My Song..." för en fingranskning.

Sånger som går på djupet med ett leende är alltid svåra att motstå.

Christer Paulstrup

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons